Επίσκεψη μαθητών του ΓΕΛ Ιάσμου στο μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ροδόπης
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία η εκτίμηση της διατροφικής αξίας του μελιού αντικατοπτρίζεται στον ρόλο της νύμφης Μέλισσας κόρης του βασιλιά Μελισσέα ως μίας από τις τροφούς του Δία στο Δικταίο Σπήλαιο στην Κρήτη. Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην αρχαία ελληνική γραμματολογία έχουν επισημανθεί από τον Ιπποκράτη, τον Πυθαγόρα και τον Δημόκριτο. Στη Σπάρτη οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ζούσαν για ένα μήνα τρώγοντας μόνο μέλι. Στον τάφο του Μ. Αλέξανδρου λέγεται ότι έβαλαν μέλι για να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό το σώμα του.
Στα πλαίσια του προγράμματος Food Technology in Europe-Differences and Similarities μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου επισκέφτηκαν τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ν. Ροδόπης στη νέα του διεύθυνση, στη διασταύρωση της Καρυδιάς και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο πωλήσεων του συνεταιρισμού, κ. Δημήτρη Ευθυμιάδη για τα προϊόντα της κυψέλης, το ανθόμελο, το πευκόμελο, το μέλι από ακακίες, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό, την πρόπολη, το βάμμα πρόπολης το κερί.
Πρόθυμα απαντήθηκαν όλες οι απορίες των μαθητών σχετικά με την τέχνη της μελισσοκομίας, το κόστος και τα οικονομικά οφέλη, τον ρόλο της μέλισσας και της μελισσοκομίας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τα μυστικά της τέχνης της μελισσοκομίας διαβάζοντας βιβλία, αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο, ζητώντας βοήθεια από έμπειρους μελισσοκόμους αλλά και με τη συνεχή ενασχόληση, με την εμπειρία.
Το κόστος για να ξεκινήσει κανείς με μία κυψέλη ανέρχεται στα 100 Ευρώ και κατά μέσο όρο μία κυψέλη (με μέτρια απόδοση) δίνει 15-20 κιλά μέλι. Ένας μελισσοκόμος μπορεί μόνος του να φροντίσει ως και 200 κυψέλες. Η μελισσοκομία μπορεί να αποτελέσει κύρια και αποκλειστική απασχόληση, αλλά ταυτόχρονα αρκετοί είναι αυτοί που ασχολούνται ερασιτεχνικά έχοντάς την ως δευτερεύουσα απασχόληση για συμπλήρωση του εισοδήματός τους.
Εφέτος το μέλι είναι εξαιρετικό. Ευνόησε ο καιρός και οι μέλισσες πήραν γύρη από τις κερασιές, τις ακακίες ακόμη και από τις αμυγδαλιές και άλλα άνθη. Άλλωστε στη περιοχή της Θράκης παράγεται μέλι υψηλής ποιότητας εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Στη Βόρεια Ελλάδα η ανθοφορία γίνεται από όλα τα φυτά ταυτόχρονα, ανθίζουν πολλά λουλούδια μαζί όπως η παπαρούνα, το ρείκι, το αγκάθι αλλά και βότανα όπως το βάλσαμο και έτσι στο μέλι ανιχνεύεται συνήθως μεγάλο εύρος ανθοφορίας όπως δείχνουν οι γυρεοσκοπικές αναλύσεις της Κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Στη νότια Ελλάδα που η ανθοφορία γίνεται σταδιακά και κάποια συγκεκριμένα φυτά (όπως οι πορτοκαλιές) ανθίζουν μαζί, παράγεται μέλι αποκλειστικά από άνθη αυτών των φυτών (για παράδειγμα από άνθη πορτοκαλιάς) και συνεπώς ανιχνεύεται περιορισμένο εύρος ανθοφορίας.
Στα πλεονεκτήματα του επαγγέλματος του μελισσοκόμου συγκαταλέγεται η επαφή με τη φύση, η συνειδητοποίηση ότι η μελισσοκομία συντελεί στην προστασία της μέλισσας και κατ’ επέκταση της επικονίασης των φυτών, στη διάσωση της διατροφικής αλυσίδας και γενικότερα στην προστασία όλης της φύσης.
Όσο για τα τσιμπήματα, μάθαμε ότι οι μέλισσες επιτίθενται μόνο για να προστατεύσουν την κυψέλη τους και άλλωστε το τσίμπημά τους όχι μόνο επικίνδυνο δεν είναι -αν δεν είσαι αλλεργικός- αλλά επιπλέον έχει ευεργετική φαρμακευτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τις γνώσεις και εντυπώσεις που αποκομίσαμε θα τις μεταφέρουμε στη Λυών, όπου το θέμα της επίσκεψής μας είναι ο δρόμος του μελιού. Ο συνεταιρισμός μας χορήγησε μέλι και άλλα προϊόντα της κυψέλης για την επίσκεψή μας στη Γαλλία πράγμα για το οποίο θερμά τον ευχαριστούμε.