Προσοχή στις αλεπούδες
Μπορεί ο χειμώνας να είναι πια παρελθόν και οι αλεπούδες να μην αναζητούν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, όμως λόγω του καλού καιρού πολλοί είναι εκείνοι που βγαίνουν στην ύπαιθρο για μια ανοιξιάτικη εξόρμηση και προσεγγίζουν περιοχές όπου ζει η κόκκινη αλεπού, νούμερο ένα κίνδυνος για τη μετάδοση του ιού της λύσσας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν έχει παρέλθει, αντίθετα αυξάνεται λόγω της παρουσίας των εκδρομέων στη φύση.
Συνιστούν δε σε όποιους βρίσκονται σε δάση και μη κατοικημένες περιοχές να απομακρύνονται γρήγορα μόλις αντιληφθούν την παρουσία αλεπούς.
«Η αλεπού είναι νυκτόβιο ζώο που δεν κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ είναι στη φύση της να αποφεύγει τον άνθρωπο. Αν, όμως, κάποιος συναντήσει την ημέρα αλεπού, η οποία μάλιστα θα τον πλησιάσει χωρίς να φοβάται, ή θα κινείται αμέριμνα παρά την ανθρώπινη παρουσία, αυτή η συμπεριφορά του ζώου θα πρέπει να θεωρηθεί αφύσικη και ύποπτη για την παρουσία λύσσας. Οι δε επισκέπτες του δάσους θα πρέπει να είναι πολύ καχύποπτοι, να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με άγριο ζώο και να απομακρύνονται άμεσα» σημειώνει ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαφειάδης.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τον κίνδυνο εμφάνισης αλεπούδων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, ο κ. Βαφειάδης αναφέρει εκείνες του Κιλκίς (όπου σημειώθηκαν δέκα εξακριβωμένα κρούσματα) και της Θεσσαλίας (όπου υπήρξαν μεν μόνο τρία, ωστόσο το ένα από αυτά ανήκε σε κατοικίδιο ζώο, μία γάτα).
«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να μειώσουμε τα μέτρα του προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας» αναφέρει και τονίζει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή τους με αμείωτο ρυθμό.
Ωστόσο επισημαίνει πως «παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί η έναρξη, κατά την άνοιξη, του προγράμματος από αέρος εμβολιασμού των αλεπούδων και λοιπών άγριων ζώων, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι στιγμής και η άνοιξη κοντεύει να τελειώσει».
Σημειώνεται ότι η ρίψη από αέρος δολωματικών εμβολίων στην ύπαιθρο έχει στόχο τον περιορισμό του ιού της λύσσας στους άγριους πληθυσμούς σαρκοφάγων ζώων (αλεπούδες, λύκοι).
Ωστόσο η κατάλληλη περίοδος να γίνει κάτι τέτοιο είναι η άνοιξη, ή ενδεχομένως το φθινόπωρο, προκειμένου τα δολωματικά εμβόλια να μένουν ενεργά και να μην καταστρέφονται είτε από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είτε από τις χαμηλές του χειμώνα.
«Με την αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ευκαιρία των δολωματικών εμβολιασμών έχει παρέλθει. Η επόμενη ευκαιρία θα δοθεί στα μέσα του φθινοπώρου. Οι υπηρεσίες μας παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε να ενεργοποιηθούν κατά τη ρίψη των δολωμάτων μόλις το υπουργείο βγάλει το σχετικό κονδύλιο» λέει ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Γνωστοποιεί, μάλιστα, ότι κλιμάκιο της Περιφέρειας εστάλη στην ΠΓΔΜ για την παρακολούθηση της ρίψης δολωμάτων και την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας από τη γειτονική χώρα.
«Η λύσσα δεν γνωρίζει σύνορα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην ΠΓΔΜ έχουν αναπτύξει τεχνογνωσία την οποία μας παρουσίασαν καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινό και συμφέρει σε όλους η εξάλειψη του ιού από την περιοχή των Βαλκανίων όπου έχει εκδηλωθεί τελευταία» προσθέτει.
ΑΠΕ