Με ημερομηνία 30/4/2013 αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης στην παραλιακή περιοχή Απολλωνιάδας στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, που αποτελεί το πρώτο σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση ανάπλασης ενός σημείου φυσικού κάλλους στην πόλη, αλλά με πολύ σοβαρά προβλήματα, τόσο αισθητικής, όσο και ασφάλειας.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το έργο χωρίζεται σε πέντε τµήµατα και έχει συνολικό µήκος παρέµβασης περίπου 550µέτρων. Σε καθένα από τα τµήµατα αυτά προβλέπεται:
Τµήµα1: – Καθαίρεση του υφιστάµενου τοίχου και των υλικών πίσω από αυτόν.
– Κατασκευή εύκαµπτου τοίχου αντιστήριξης από οπλισµένο σκυρόδεµα στην ίδια θέση µε τον υφιστάµενο τοίχο και πρίσµα φυσικών ογκολίθων για την προστασία του από την υποσκαφή.
Τµήµα 2: – Κατασκευή ράµπας (για την ανέλκυση και καθέλκυση των λίγων µικρών παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών που φιλοξενούνταν µέχρι τώρα εκεί) από οπλισµένο σκυρόδεµα µε πλάτος όσο και το υπάρχον, δηµιουργία πλατώµατος για την προστασία των σκαφών από τους κυµατισµούς.
Τµήµα 3: – Καθαίρεση του κατεστραµµένου τοίχου – Κατασκευή εύκαµπτου τοίχου αντιστήριξης από οπλισµένο σκυρόδεµα στην ίδια θέση µε τον υφιστάµενο τοίχο και πρίσµα φυσικών ογκολίθων για την προστασία του από την υποσκαφή.
Τµήµα 4: – Κατασκευή νέου τοίχου αντιστήριξης, σε απόσταση 2,70µ. περίπου από τον υφιστάµενο τοίχο, από οπλισµένο σκυρόδεµα και πρίσµα φυσικών ογκολίθων για την προστασία του από την υποσκαφή. Ο χώρος µεταξύ του παλαιού και του νέου τοίχου θα επιχωθεί µε χαλίκια και σκύρα.
Τµήµα 5: – Καθαίρεση κατεστραµµένων τοίχων και τοίχων µε σηµαντική υποσκαφή – Κατασκευή εύκαµπτου τοίχου αντιστήριξης από οπλισµένο σκυρόδεµα στην ίδια θέση µε τον υφιστάµενο τοίχο και πρίσµα φυσικών ογκολίθων για την προστασία του από την υποσκαφή.

Οι υποχρεώσεις του δήμου
Μεταξύ άλλων, στην απόφαση του υπουργείου αναφέρονται υποχρεώσεις του φορέα υλοποίησης, δηλαδή του δήμου κατά την εκτέλεση του έργου με στόχο την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης.
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα µέτρα προς αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου, όσο διαρκεί η εκτέλεση του έργου, αλλά και κατά τη µετέπειτα λειτουργία του, µε µέριµνα του Δήµου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος υποχρεούται στην αντιµετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού ρύπανσης που τυχόν προκληθεί συνεπεία των έργων, ακολουθώντας πιστά τις κείµενες διατάξεις και πρόσθετες οδηγίες της Λιµενικής Αρχής.
Να τηρηθεί η ισχύουσα νοµοθεσία για τυχόν απόρριψη υλικών.
Να µην δηµιουργηθούν προβλήµατα λειτουργίας στην περιοχή του λιµένα Αλεξανδρούπολης.
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα µέτρα ασφαλείας κατά την εκτέλεση των εργασιών και τη µετέπειτα λειτουργία του έργου, ώστε να µην προκύψει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήµατος στους περιβάλλοντες χώρους.
Να µην γίνει περαιτέρω επέµβαση και κάθε µορφής κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να υπάρξουν οι νόµιµες εγκρίσεις.
Κατά την κατασκευή του έργου, θα πρέπει να λαµβάνονται από το φορέα εκτέλεσής του όλα τα απαραίτητα µέτρα για την αποφυγή άµεσης ή έµµεσης ρύπανσης της θάλασσας.
Κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου θα πρέπει να λαµβάνεται κάθε πρόσφορο µέτρο για τη συλλογή τυχόν διαρρευσάντων υγρών αποβλήτων (επιφανειακές απορροές, ειδικά απόβλητα κ.α) και την αποφυγή διαρροής τους στη θάλασσα. Ιδιαίτερα θα πρέπει να τηρηθούν οι διατάξεις που επιβάλλουν στο φορέα του έργου τη συλλογή και νόµιµη διάθεση όλων των πετρελαιοειδών, λιπαντελαίων, λυµάτων, απορριµµάτων, υγρών αποβλήτων και κάθε είδους ρυπογόνων ουσιών.
Τυχόν επιπλέοντα στερεά απόβλητα/ιζήµατα, που θα προέλθουν από τις εργασίες κατασκευής του έργου (εκσκαφή, κατασκευή τοιχίων και εναπόθεσης λιθορριπής/ογκολίθων) να περισυλλέγονται και να διατίθενται νόµιµα σε χερσαίους χώρους.
Εφ. «Η Γνώμη»