Του Βασίλη Κάργα
Αναδρομική έκθεση της Κομοτηναίας ζωγράφου Ελένης Πεχλιβάνη με τίτλο «Γενέθλιος τόπος», οργανώνεται και παρουσιάζεται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού Κομοτηνής σε συνεργασία με την Γκαλερί «7» στην Κομοτηνή (Εκθεσιακός χώρος: Ιδρυμα Παπανικολάου) την Τετάρτη 8 Μαΐου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2013»
«Τα συναισθήματα μου για την έκθεση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των “Ελευθερίων” στον γενέθλιο τόπο μου, την Κομοτηνή είναι ανάμεικτα.
Η συγκίνηση μου είναι πολύ μεγάλη. Η Κομοτηνή αποτελεί για εμένα ένα τοπίο παιδικής και εφηβικής μνήμης. Θεωρώ ότι αποτελεί ανεξάντλητο θέμα για τις εικαστικές μου δημιουργίες, αλλά και για καινούργιες αναζητήσεις.
Παρόλο που επισκέπτομαι πολύ συχνά την πόλη μου, κάθε φορά ανακαλύπτω καινούργια στοιχεία του έσω κόσμου μου. Η χαρά μου είναι ιδιαίτερη που θα μοιραστώ τα παιδικά μου όνειρα με αγαπημένα πρόσωπα, παιδικούς φίλους, αλλά και καινούργιους φίλους που όλοι με τη σειρά τους, πίστεψαν και στήριξαν τα καλλιτεχνικά μου βήματα. Ο γενέθλιος τόπος είναι κάτι το ιδιαίτερο και το καταλαβαίνεις όταν φεύγεις μακριά του…είναι σαν ένας έρωτας που μεγαλώνει με τον χωρισμό. Νιώθω τυχερή που μεγάλωσα σε ένα τόπο με αυθεντική ελληνική παράδοση, αλλά και γεμάτο χρώματα και μυρωδιές από ανατολή. Δίπλα σε ανθρώπους με διαφορετικά είδη κουλτούρας, αλλά και θρησκείας…έτσι έχει καταγραφεί στη μνήμη μου και θέλω μέσα από την προσωπική μου δουλειά να μοιραστώ αυτό το “όνειρο”» τονίζει η γνωστή ζωγράφος.
Η έκθεση, που είναι αφιερωμένη στην επίκουρο καθηγήτρια του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, Μάρθα Πύλια, θα διαρκέσει μέχρι στις 10 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

Βιογραφικό:
Η Ελένη Πεχλιβάνη γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθήνας με καθηγητές τους Γ.Ψυχοπαίδη και Α.Χριστάκη,απο όπου αποφοίτησε το 2009.Κατα τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής, Σκηνογραφίας και Φωτογραφίας. Τον Μάρτιο και Οκτώβριο του 2010 ανέλαβε την οργάνωση του εικαστικού τμήματος με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 οργάνωσε το εικαστικό τμήμα με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές – θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κυριότερες των οποίων είναι:
2010: εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ν.Αφρική,για το Παγκόσμιο κύπελλο 2010.
2011: έλαβε μέρος, με τη Γκαλερί “7”, στην 17η διοργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης «ART- ATHINA» στην οποία συμμετείχαν 58 γκαλερί από 9 χώρες (Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, Κύπρος) με έργα περισσότερων από 350 καλλιτεχνών, καθώς και 40 φορείς που σχετίζονται με τη σύγχρονη τέχνη (μουσεία, ιδρύματα, εκδόσεις τέχνης και media).
2012: επελέγη έργο της να συμμετάσχει στην 5η Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου. 5th Beijing International Art Biennale, China 2012 «Future and Reality»
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
www.epehli.gr
Image and video hosting by TinyPic