Έκτακτο ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του εθνικού οδικού δικτύου με μονάδες του ΕΚΑΒ θα «συνοδεύει» εφέτος για πρώτη φορά τους εκδρομείς του Πάσχα στις διαδρομές τους ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας διαφόρων φορέων υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας (ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, Τροχαία) για τη μεγιστοποίηση της οδικής ασφάλειας και της ετοιμότητα του ΕΣΥ. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονήθηκε, από την Μεγάλη Πέμπτη οπότε ξεκινά το μεγάλο κύμα φυγής από την Αθήνα και τα αστικά κέντρα της χώρας προς την περιφέρεια μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως και την Κυριακή του Θωμά, κινητές μονάδες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής καθώς και ασθενοφόρα, θα καλύπτουν συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου.
Περισσότερα από 60 οχήματα του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε ισάριθμα σημεία του οδικού δικτύου κομβικά είτε από πλευράς επικινδυνότητας είτε από πλευράς εγγύτητας με μονάδες υγείας του ΕΣΥ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα θα τίθεται σε εφαρμογή τις εορταστικές περιόδους, τους θερινούς μήνες και όποια χρονική περίοδο κρίνει αναγκαία για την εφαρμογή του το υπουργείο Υγείας.
Με δεδομένο ότι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων βαίνει μειούμενος τα τελευταία δύο χρόνια –από 16.841 τροχαία που καταγράφηκαν το 2011 ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 1.606 το περυσινό έτος, ενώ «θετικός» είναι ο απολογισμός το πρώτο δίμηνο του 2013 όπου σημειώθηκαν 2.044 τροχαία σε όλη τη χώρα- οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το έκτακτο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια θα συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό των «βαριών» απωλειών που συνεπάγονται τα τροχαία σε νεκρούς και τραυματίες
Η κατανομή
των ασθενοφόρων
στο οδικό δίκτυo
Το Παράρτημα Αλεξανδρούπολης του ΕΚΑΒ και οι τομείς του θα καλύψουν το οδικό δίκτυο από Μέστη Αλεξανδρούπολης μέχρι Τελωνείο Κήπων με Κινητή Μονάδα. Επίσης, από Φέρες έως Σουφλί καθώς και την πόλη της Αλεξανδρούπολης και από Μάνδρα Σουφλίου έως το Θούριο Διδυμότειχου (και την πόλη του Διδ/χου με ασθενοφόρο) κι έως τα χωριά του Τριγώνου, από Μέστη Αλεξανδρούπολης μέχρι τα όρια του Νομού Ξάνθης καθώς και την πόλη της Κομοτηνής, το οδικό Δίκτυο ορίων Νομού Ξάνθης. Επίσης, θα υπάρχει Ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, Αβδήρων και Σταυρούπολης και κάποιες βάρδιες στον Υγειονομικό σταθμό Φερών καθώς και Κέντρο Υγείας Δικαίων.

Ο «σωτήριος»
Δεκάλογος του
ΕΚΑΒ για την
πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων
1. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
2. Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
3. Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται.
4. Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
5. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
6. Να μην γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.
7. ΠΡΟΣΟΧΗ: ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
8. Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά την διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2 – 3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.
9. Να γίνεται πάντα χρήση ΚΡΑΝΟΥΣ και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
10.Να μην χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
Εφ. «Η Γνώμη»