Της Κικής Ηπειρώτου
Εξαντλείται σιγά – σιγά η υπομονή εκπαιδευτικών, μαθητών και κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης, καθώς η λειτουργία της λαϊκής αγοράς ακριβώς δίπλα από το σχολείο τους, επί της οδού Παπαναστασίου, προκαλεί ηχορύπανση, ιδιαίτερα όσο ο καιρός «ανοίγει». Την ίδια στιγμή και οι παραγωγοί εκφράζουν τα παράπονά τους, ενώ οι λύσεις που εξετάζει η δημοτική αρχή προκαλούν προβληματισμό. Το θέμα είχε τεθεί πριν λίγους μήνες, από τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με το σύλλογο των καθηγητών του σχολείου. Μέσω επιστολής προς τον δήμαρχο αναφέρονταν πως η όχληση από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς έξω από το σχολείο είναι πολύ μεγάλη, τονίζοντας πως το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι οποίοι είναι και μήνες εξετάσεων, καθώς λόγω ζέστης, τα παράθυρα του κτιρίου θα είναι ανοικτά. Παράλληλα, επισημαίνεται πως σύμφωνα με υπουργική απόφαση, η λειτουργία λαϊκής αγοράς τόσο κοντά σε σχολείο είναι ασύμβατη με τη νομοθεσία. Οι δύο σύλλογοι ζητούσαν να υπάρξει άμεσα επανεξέταση της θέσης της λαϊκής και μεταφορά της, τουλάχιστον 200 μέτρα πιο μακριά.
Σε αυτά τα εύλογα παράπονα, φαίνεται πως ο δήμος σκέφτεται να ανταποκριθεί με … κλιματιστικά! Πρόσφατα επισκέφθηκαν το σχολείο τεχνικοί, προκειμένου να διερευνήσουν αν το κτίριο σηκώνει την τοποθέτηση κλιματιστικών, σε όσους αίθουσες συνορεύουν με την οδό Παπαναστασίου. «Δεν γνωρίζουμε αν όντως θα προχωρήσει κάτι τέτοιο, όμως θεωρούμε πως το σχολείο μας θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στο λειτουργικό κόστος μίας τέτοιας παρέμβασης», σημειώνει στη «ΓΝΩΜΗ» η διευθύντρια του 3ου λυκείου Φωτεινή Βαγή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ραφαήλ Σανδαλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των κλιματιστικών θα είναι τρομακτικό, ενώ το κλείσιμο των παραθύρων δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει όχληση, καθώς αυτά δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές ηχομόνωσης. Ο κ. Σανδαλόπουλος σημειώνει πως το ενδιαφέρον που έχει δείξει η δημοτική αρχή είναι θετικό, ωστόσο θα πρέπει να μεταφραστεί άμεσα σε πράξεις. Η λύση της μεταφοράς τμήματος της λαϊκής, έστω 50 μέτρα νοτιότερα κι έστω και προσωρινά, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, και οπωσδήποτε για τον Μάιο, το μήνα των εξετάσεων.
«Παρακαλούμε τον κύριο Δήμαρχο να εξαντλήσει όλη την ευαισθησία και τη δυναμική του, ώστε οπωσδήποτε και τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, να βρεθεί μία λύση».

Παράπονα και από τους παραγωγούς
Δεν έφτανε που είναι στραβό το κλήμα… το έφαγε και ο γάιδαρος, που λέει ο λαός. Σε μία περίοδο που έτσι κι αλλιώς οι οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών είναι μικρές, ο τζίρος στη λαϊκή κατρακυλούν. Οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς κατά καιρούς εκφράζουν τα παράπονά τους για τη μεταφορά της λαϊκής από το χώρο κάτω από το Φάρο στην οδό Παπαναστασίου. Ο πρόεδρος των παραγωγών Χαράλαμπος Καλεμτζής, μιλώντας στον Maximum FM και τον Δημήτρη Κολιό, τόνισε πως η μεταφορά της λαϊκής είναι ‘έγκλημα’.
«Κακώς φύγαμε από το χώρο κάτω από το Φάρο. Εκεί λειτουργούσε τόσα χρόνια μία από τις καλύτερες λαϊκές της χώρας και αυτό δεν είναι μόνο επισήμανση των παραγωγών, αλλά και του κόσμου. Αγωνιστήκαμε να παραμείνει ο χώρος στην ιδιοκτησία των Αλεξανδρουπολιτών και όχι του ΟΛΑ, ωστόσο αποφάσισαν να φύγουμε από εκεί. Ο χώρος της Παπαναστασίου είναι μεν καλός, ωστόσο έχει προβλήματα. Πέρα από την όχληση στα σχολεία, υπάρχουν παράπονα για τη συγκοινωνία, καθώς κάτοικοι οικισμών αλλά και της Σαμοθράκης δεν μπορούν να να έρθουν τόσο εύκολα. Μετά, είναι και ένας πολύ μακρόστενος δρόμος που όπως μας λένε, δεν περπατιέται εύκολα».
Εφ. «Η Γνώμη»