Σε καθυστερήσεις στην ένταξη του περιφερειακού της Αλεξανδρούπολης στο ΕΣΠΑ αναφέρεται ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, με ερώτησή του στον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αναλυτικά:

«Ο περιφερειακός δρόμος της Αλεξανδρούπολης έχει μελετηθεί από την Εγνατία ΑΕ εδώ και κάποια χρόνια. Έχουν επιλυθεί σειρά δύσκολων προβλημάτων και παραμένουν δύο εκκρεμότητες οι οποίες χρονίζουν. Η μία αφορά τμήμα χιλίων μέτρων του περιφερειακού, επί του οποίου έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα η πράξη εφαρμογής. Μάλιστα η ολοκλήρωση της θα μειώσει σημαντικά το ποσό το οποίο απαιτείται για απαλλοτριώσεις. Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά μια πράξη αναλογισμού, επίσης στο ανατολικό τμήμα του περιφερειακού δρόμου πριν από την σύνδεση με τη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Για άγνωστους λόγους εδώ και κάποια χρόνια δεν ολοκληρώνεται η πράξη αναλογισμού, παρά το ελάχιστο κόστος της.
Αποτέλεσμα της ύπαρξης των δύο αυτών εκκρεμοτήτων είναι η αδυναμία ένταξης του έργου του περιφερειακού δρόμου στο ΕΣΠΑ. Ανακύπτουν επομένως δύο ζητήματα. Το ένα αφορά την δυνατότητα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, από άποψη χρόνου. Εάν δηλαδή προλαβαίνουμε με την ολοκλήρωση της πράξης αναλογισμού και της πράξης εφαρμογής, την ένταξη του έργου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Το δεύτερο και μείζον ζήτημα αφορά τις αλλαγές που προκύπτουν κατά μήκος του περιφερειακού λόγω ανέγερσης νέων κτηρίων κτλ, οι οποίες αλλαγές θα οδηγήσουν πιθανών στην ακύρωση της υψηλού κόστους αλλά και επιστημονικής αξίας μελέτης. Αυτό το τελευταίο θα οδηγήσει ίσως στην οριστική ματαίωση της κατασκευής περιφερειακού δρόμου στην Αλεξανδρούπολη. Σημειώνω ότι ο περιφερειακός δρόμος συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία οδό αλλά και εξυπηρετεί την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του δήμου Αλεξανδρούπολης που αφορά το σύνολο των δύο νομών Έβρου και Ροδόπης.
Η ολιγωρία και η καθυστέρηση είναι προφανής. Η διάσωση του έργου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία γιατί θα ολοκληρώσει την σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετήσει και την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Αυτό το οποίο πρέπει να κερδίσουμε, είναι την δυνατότητα της ολοκλήρωσης της μελέτης, σε χρόνο που να μας επιτρέπει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Γιατί καθυστέρησε αδικαιολόγητα η ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης του έργου;
• Εάν γνωρίζει τον χρόνο ολοκλήρωσης της μελέτης και την δυνατότητα ένταξης του έργου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
• Εάν έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις για την χρηματοδότηση του έργου».