Αδελφοποιήθηκαν τα επιμελητήρια Έβρου και Κωνσταντινούπολης
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16-4-2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης η εκδήλωση αδελφοποίησης των Επιμελητηρίων Έβρου και Κωνσταντινούπολης. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης είναι το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Τουρκίας με 350.000 μέλη και το πέμπτο σε διεθνές επίπεδο.
Εκ μέρους του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης παρέστη ο Αναπληρωτής Προέδρου κύριος Muhammet Yenel, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική της τουρκικής οικονομίας σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Σημείωσε ότι, οι τουρκικές επιχειρήσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να συνεργαστούν με αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις. Χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη, την οποία έχει επισκεφθεί επανειλημμένα, ως τόπο επιχειρηματικών ευκαιριών αλλά και τουριστικό προορισμό, τόνισε την στρατηγική της θέση και τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, κυρίως, με την εκμετάλλευση του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Ο κύριος Yenel ανέφερε χαρακτηριστικά «Ας αφήσουμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, ας ενώσουμε τα χέρια μας και θα πετύχουμε πολλά. Σήμερα είμαστε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο για την συνεργασία που αναπτύσσουμε ως λαοί».
Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές εμπορικές συναλλαγές και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συνεργασία των δύο Επιμελητηρίων και των μελών τους, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.
Ακολούθως υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο επιμελητηρίων, στο οποίο προβλέπεται η στενή συνεργασία των δύο Επιμελητηρίων σε αναπτυξιακά θέματα, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κοινές δράσεις και συμμετοχή σε εκθέσεις για την από κοινού προβολή των επιχειρήσεων, η παροχή πληροφοριών και εξυπηρέτηση των μελών των δύο φορέων.
Στην τελετή παραβρέθηκαν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Έβρου καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού Έβρου.
Η ομιλία του κυρίου Τοψίδη αναλυτικά:
“Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία την τελευταία δεκαετία αναπτύσσουν μια ισχυρή δυναμική συνεργασίας. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι, σήμερα, η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, μετά την Ιταλία. Η παραπάνω διαπίστωση αποτυπώνεται και στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, όπου η συνεχής αύξηση που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία –ο όγκος των ελληνοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών ανήρθε από 900 εκατομμύρια δολάρια το έτος 2000 ενώ σήμερα ανέρχεται στα 4 δις 200 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 1 δις δολάρια εισέρχονται στην ελληνική οικονομία. Σ’ αυτό έχουν διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο επιχειρηματικοί και άλλοι φορείς των δύο χωρών, ιδιαίτερα δε τον τελευταίο καιρό οι συνεργασίες των Επιμελητηρίων και κυρίως το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο.
Η Ελλάδα καλείται σήμερα, μέσα από ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον βαθιάς ύφεσης να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου από την οικονομική κρίση και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο εξωστρεφής προσανατολισμός των ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα Τουρκία είναι προφανής και παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες, η ενθάρρυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας αποτελεί μια συνετή στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα, με πολλαπλά οφέλη για τις δύο χώρες, καθώς διαθέτουν και οι δύο σημαντικά πλεονεκτήματα.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Έβρου, στηρίζει πάντα κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αναζητά νέους δρόμους και νέες αγορές για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα μας.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, θέσαμε ως προτεραιότητα, τη συνεργασία μας με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, πιστεύοντας απόλυτα ότι αυτή θα αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των περιοχών ευθύνης μας, εδραιώνοντας ένα δεσμό συνεργασίας που θα συμβάλλει στην κοινή ανάπτυξη, μέσα στο δυσμενές Ευρωπαϊκό και Διεθνές Οικονομικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, ο Έβρος αποτελεί την πύλη εισόδου των προϊόντων της Τουρκίας στη μεγάλη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ελκυστικότητα και την ανάπτυξη συνεργασιών των τουρκικών επιχειρήσεων με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα η Τουρκία αποτελεί την πύλη εισόδου των ελληνικών επιχειρήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής, ενώ επίσης αποτελεί τόπο ελκυστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, κυρίως λόγω του πολύ χαμηλού εργατικού κόστους, δίνοντας τη δυνατότητα για επενδύσεις και παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.
Από κοινού, θα προσπαθήσουμε, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα αμφίδρομης συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του περιβάλλοντος και του τουρισμού.
Θα αντιμετωπίσουμε και θα εκμεταλλευθούμε δράσεις και προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος, με συνεχή ανταλλαγή προτάσεων και μεταφορά καινοτομίας και τεχνογνωσίας. Η δική μας πολυετής εμπειρία στο χώρο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η δική σας πολυετής και πετυχημένη δραστηριοποίηση στο χώρο της βιοτεχνίας και του εμπορίου, μπορούν να αποτελέσουν τον πλέον λειτουργικό μοχλό ανάπτυξης για τα μέλη και τις κοινωνίες μας.
Με δεδομένη την αγροτική οικονομία και τις μεταποιητικές μονάδες των δύο περιοχών ευθύνης μας θα προωθήσουμε από κοινού αιτήματα για την απαλλαγή δασμών σε αγροτικά προϊόντα τυποποιημένα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενίσχυση εξαγωγών στη περιοχή μας. Ήδη, παρά τους δυσμενείς όρους, υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές, τα οποία θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε, είτε με την μείωση των δασμών είτε με συνεργατικά σχήματα που θα δημιουργήσουμε μεταξύ των μελών μας.
Πέραν όμως των τομέων αυτών, εξίσου σημαντικό είναι το πεδίο συνεργασίας των δύο περιοχών στον τομέα των μεταφορών. Και είναι σημαντικό καθώς οι μεταφορές αποτελούν το υπόβαθρο για μια επιτυχημένη επιχειρηματική συνεργασία σε πάρα πολλούς τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος. Και τα περιθώρια συνεργασίας και βελτίωσης είναι πολλά, Δράσεις που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια πρέπει να συνεχισθούν, όπως η βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη μεθοριακή διάβαση Κήπων – Υψάλων, η ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των λιμένων.
Θεωρώ ότι, τα δύο Επιμελητήρια, λαμβανομένης υπόψη της στρατηγικής τους θέσης, έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός βασικού πυλώνα μιας σύγχρονης πολιτικής μεταφορών για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη.
Αναπόσπαστο μέρος αυτής της πολιτικής αποτελεί η ανάπτυξη σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων και υπηρεσιών Logistics, που παρέχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας αφενός στη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους και αφετέρου στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα παραγόμενα προϊόντα τους. Με βάση τα δεδομένα αυτά και σε εφαρμογή των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεταφορές, καθίσταται φανερό, ότι απαιτείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση από τα Επιμελητήρια, ως καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με έμφαση στις συνδυασμένες μεταφορές και στην ανάπτυξη των Logistics. Στρατηγική που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο περιοχών ευθύνης μας και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού περιφερειακού δίπολου με θετικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα των μελών μας.
Τα δύο επιμελητήρια, ως επιχειρηματικοί φορείς που αναδεικνύουν και στηρίζουν τις ευκαιρίες, μπορούμε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη οικονομικών τομέων που παρουσιάζουν δυναμική, όπως η ενέργεια, το διασυνοριακό εμπόριο και ο τουρισμός. Οι προοπτικές αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν από εμάς στο έπακρο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται δύο συνεδριακά κέντρα, με δυναμική φιλοξενίας περί των 4000 συνέδρων, όπου τα μέλη σας μπορούν να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους σε Ευρωπαϊκό χώρο, σε απόσταση μόλις τριών ωρών από την έδρα σας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνδυαστική δυναμική των κοινών δράσεων που μπορούν να αναπτύξουν τα δύο επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ο συντονισμός της συνεργασίας σε πολιτιστικό και τουριστικό πεδίο, με κοινή παρουσία των δύο Επιμελητηρίων σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένων αγορών, στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θρησκευτικού τουρισμού. Εμείς από πλευράς μας, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για την άρση δυσκολιών, όπως η θεώρηση της visa, που σε περιπτώσεις φέρεται ως ανασταλτικός παράγοντας σε θέματα τουρισμού, αφού σε περιπτώσεις εξαιρέσεων στα νησιά του Αιγαίου για τον τουρισμό κρουαζιέρας απέδωσε θετικά αποτελέσματα.
Η Τουρκία, σήμερα, είναι η 1η αναπτυσσόμενη χώρα στην Ευρώπη και η 3η παγκοσμίως. Η Κωνσταντινούπολη έχει να επιδείξει μια πολύ επιτυχημένη πορεία ανάπτυξης στο εμποροβιοτεχνικό της περιβάλλον και τον τουρισμό. Το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, είναι για εμάς μια τεράστια ευκαιρία για την προώθηση των ιδεών και των προτάσεων μας σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία αλλά και την άντληση ιδεών και προτάσεων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες και το επιχειρηματικό περιβάλλον της δικής μας περιοχής. Κατόπιν αυτών, για το Επιμελητήριο Έβρου, είναι τεράστια τιμή και χαρά, η σημερινή εκδήλωση και η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας των δύο φορέων. Δεσμευόμαστε ότι από σήμερα, θέτουμε τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου στη διάθεσή όλων των μελών σας και ευελπιστούμε στην άμεση εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, στο οποίο θα βασίζονται οι συνεργασίες ανάμεσα στους δύο επιχειρηματικούς κόσμους που εκπροσωπούμε.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης κύριο Μουράτ Γιαλτσίντας αλλά και τα μελή του Διοικητικού του Συμβουλίου για την άμεση αποδοχή του αιτήματός μας και να ευχηθώ η συνεργασία που σήμερα επικυρώνεται με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων να λειτουργήσει θετικά για τον επιχειρηματικό κόσμο και τις κοινωνίες που εκπροσωπούμε.