Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο +Βιβλία Καφετζή παρουσιάζουν το Σάββατο 20 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ το βιβλίο της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη Ο ΥΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και ο Θανάσης Κούγκουλος, Δρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335)
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Πρέπει να πούμε ότι το μυθιστόρημα αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από τα συνήθη «μικρασιατολογικά». Είναι πολυφωνικό, λεπτολόγο, γραμμένο με πλούσια και στιβαρή γλώσσα και η ματιά του δεν συντάσσεται με τα γνωστά εθνικά στερεότυπα. Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, 13/4/2013
Μια σχεδόν κινηματογραφική παρουσίαση της Σμύρνης αλλά ταυτόχρονα και μια ουσιαστική περιγραφή της «ψυχής» της πολυπολιτισμικής πόλης.
Έρη Ρίτσου, 17/03/13
Μακριά από την «παραλογοτεχνία της Ανατολής», το βιβλίο αυτό διαλογίζεται πάνω στις χαμένες ευκαιρίες της Ιστορίας. Το γεγονός ότι γράφεται από μια νέα γυναίκα που ζει στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία τού προσδίδει μια επιπλέον βαρύτητα.
Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Τα Νέα, 3/02/2013
Η επιτυχία της Μαραγκοζάκη συνίσταται στο ότι καταφέρνει να σχηματίσει έναν πλήρη χαρακτήρα μέσα από όσα έχουν να πουν οι τρίτοι γι’ αυτόν. Χωρίς να εμφανιστεί ποτέ αυτοπροσώπως, ο Στεργιάδης, χάρη στα λόγια ανθρώπων οι οποίοι ελάχιστα είναι εξοικειωμένοι μαζί του, αποκτά μια ολοκληρωμένη πολιτική και ψυχολογική ταυτότητα που μας πείθει έτι περαιτέρω με τις άπειρες αντιφάσεις της: από τη μια το σφιγμένο ύφος, οι τρομακτικοί αυτοπεριορισμοί, η τυραννική κρυψίνοια και ο ανυπόφορος αυταρχισμός και από την άλλη ο ανεξάρτητος ηγετικός νους και το ελεύθερο πολιτικό του πνεύμα, που δεν θα καταφέρει εξαιτίας ακριβώς της ελευθερίας του να αποσείσει την Καταστροφή.
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα, 17/02/13
Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη καταφέρνει να δώσει μια πλήρη εικόνα μιας εποχής με λίγα λόγια να τιθασσεύσει το υλικό της και καταφέρνει επίσης σε μεγάλο βαθμό να μην παρασυρθεί από το πλούσιο υλικό της. Γιατί αναμφίβολα οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές στον μέσο αναγνώστη είναι σημαντικές και ιδιαίτερα χρήσιμες για να γίνει κατανοητό και το συνολικό πλαίσιο ζωής της πολυεθνοτικής και ακμάζουσας Σμύρνης.
Σταμάτης Σακελλίων, Η Αυγή, 27/01/13