Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων στον Έβρο
Της Κικής Ηπειρώτου
Κι εκεί που όλοι πίστευαν πως η απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι ξεχασμένη υπόθεση, τα νέα από την αγορά ακινήτων δεν είναι και τόσο δυσάρεστα. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των Εβριτών έχει αναζωπυρωθεί, όχι μόνο λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης στις τιμές πώλησης, αλλά και εξαιτίας του φόβου που υπάρχει… μην τυχόν και γίνουμε Κύπρος. Η ανασφάλεια του κόσμου για τις καταθέσεις του μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και σιγά – σιγά, όλο και περισσότεροι βολιδοσκοπούν το ενδεχόμενο να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε μία σταθερή αξία: την αγορά ακινήτων. Αυτό που επισημαίνει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η πρόεδρος των μεσιτών Έβρου Αγγελική Γκρασνέλη είναι ότι «η ‘κοιλιά’ που ξεκίνησε στην αγορά ακινήτων από το 2008 τείνει να εξαλειφθεί τώρα, όπως είχε γίνει και το διάστημα από το 1983 ως το 1990», ενώ εκτιμάται πως σε περίπου 1-2 χρόνια, οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν και πάλι.
Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των σπιτιών και στην περιοχή του Έβρου, εδώ και αρκετό καιρό, έχουν πάρει την κατιούσα. Ωστόσο, μειωμένο ήταν για αρκετό καιρό και το ενδιαφέρον, τόσο λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας, της απροθυμίας των τραπεζών για δάνεια, αλλά και της φορολογίας, με πιο πρόσφατο «πλήγμα», το χαράτσι. Αυτό το σκηνικό, το τελευταίο δίμηνο περίπου, έχει αρχίσει να μεταβάλλεται.
Αναζητώντας ευκαιρίες αγοράς
Ο κόσμος προσέρχεται στα μεσιτικά γραφεία και ψάχνει για κάποια ευκαιρία αγοράς, προκειμένου να επενδύσει τα χρήματά του, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για τις καταθέσεις του.
«Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες του 2013, αυτή την στιγμή θα έλεγα πως καταγράφουμε μία αύξηση της τάξης του 35-40%. Ο κόσμος που έρχεται και ρωτά για τα διαθέσιμα σπίτια είναι κόσμος που θέλει να επενδύσει τις δικές του οικονομίες, καθώς όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια. Αυτή η μεταστροφή οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, στο γεγονός ότι οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές και δεύτερον στην αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στην Κύπρο».
Παράλληλα, όπως σημειώνει η κα Γκρασνέλη, ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως, τελικώς, σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ακινήτων και ιδιαίτερα το χαράτσι, τα πράγματα δεν είναι και τόσο δραματικά.
«Το φιλοσοφήσαμε τελικώς και διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Όταν επενδύει κανείς σε ένα σπίτι και το αγοράζει με δικά του χρήματα, ξέρει ότι κανείς δεν θα του το πάρει κι ότι στην προκειμένη περίπτωση θα το αγοράσει πολύ φτηνότερα απ’ ότι παλιά. Αν το αγοράσει για να το νοικιάσει, επίσης η φορολογία δεν είναι τόσο υψηλή, ενώ και το χαράτσι, στη χειρότερη περίπτωση αντιστοιχεί σε περίπου 1 ενοίκιο το χρόνο».
Νέες οικοδομές – άδεια μαγαζιά
Από την άλλη, τα πράγματα είναι ακόμη «εν υπνώσει» σε ό,τι αφορά σε ανεγέρσεις νέων οικοδομών, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά νέα σπίτια που περιμένουν αγοραστή.
Σχετικά με τα άδεια καταστήματα στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, για την πλειοψηφία αυτών, δεν ευθύνεται τόσο η κρίση στην αγορά, όσο κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν δέχονται να κάνουν κάποιες ευκολίες.
Έτσι, ορισμένα καταστήματα μένουν σταθερά ξενοίκιαστα, ενώ άλλα ενοικιάζονται με συνοπτικές διαδικασίες.