Η πρόκληση περί βουλγαρικής Θράκης, που έσκασε πριν λίγες μέρες από Βούλγαρους αξιωματικούς, δεν είναι η πρώτη, δεν είναι σπάνια και δε θα είναι η τελευταία.

Από το 1904 έως το 1904, οι Έλληνες της Μακεδονίας έδωσαν άνισο αγώνα απέναντι στους Τούρκους δυνάστες και στους Βούλγαρους Κομιτατζίδες, οι οποίοι λήστευαν, σκότωναν, βίαζαν κάθε Ελληνικό στοιχείο.
Ηρωίκές μορφές, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Χρήστος Κώτας, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, Ο Γιώργος Κατεχάκης, ο Τέλλος Άγρας και εκατοντάδες άλλοι, έδωσαν τα πάντα για να απελευθερωθεί η Μακεδονία.

Αγωνίζονταν απέναντι σε Τούρκους και Βούλγαρους, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμία στήριξη.

Ο Ίωνας Δραγούμης, διπλωμάτης και συγγραφέας, κίνησε τον αγώνα.

Γνωρίζοντας, βλέποντας, βιώνοντας έγραψε για τους Βούλγαρους:
«Καλό είναι το όνομα «Χριστιανός» φθάνει να μην έχει κανείς αντίκρυ του Βουλγάρους. Οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους, γιατί δεν όμοιοι, ούτε μπορούν να γίνουν, ούτε θα άξιζε ποτέ να γίνουνταν. Το όνομα χριστιανός σκεπάζει πολλά όντα ανόμοια, αλλά οι Έλληνες δεν είναι Βούλγαροι, λοιπόν κάθε Έλληνας πρέπει να μάθει να λέγει πως είναι Έλληνας και όχι χριστιανός».

Ο Ίων Δραγούμης, εκτελέστηκε στην Αθήνα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στο Παρίσι, καθώς θεωρήθηκε υποκινητής, χωρίς να αποδειχτεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Η σκέψη, οι γνώσεις και η προσφορά του, αναδείχτηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1965, ενώ το κόμμα ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών Ίων Δραγούμης.