Πάγκαλος: «Σε έχει γαμήσει ποτέ χονδρός;»

Έφυγε η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, για την οποία έχουν ακούσει ακόμα κι όσοι βρίσκονταν στην παιδική ηλικία της διακυβέρνησής της.

Η Μάργκαερτ Θάτσερ γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1925. Τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί πολλά εγκεφαλικά. Σήμερα το πρωί έφυγε σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από ένα ακόμα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι σχέσεις της με Έλληνες πολιτικούς.
Όταν βρίσκονταν στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, πολλές φορές είχε προκαλέσει τα αισθήματα των Ελλήνων.
Πάγκαλος και Παπανδρέου, είχαν έρθει σε ρήξη μαζί της. Μάλιστα η Θάτσερ όταν η Βρετανία είχε την προεδρία της ΕΟΚ, έκανε περιοδεία σε όλες της Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκτός της ΑΘήνας.

Δύο από τα πιο γνωστά περιστατικά είναι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου της είχε τηλεφωνήσει, καθώς η Θάτσερ είχε έτοιμη ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδας. Τα όσα της είχε πει ο Παπανδρέου, την έκαναν να αλλάξει γνώμη σε ελάχιστα λεπτά.

Το περιστατικό όμως με τον Πάγκαλο, έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη πολλών Ελλήνων.
Σε συμβούλιο κορυφής στις 29 Μαρτίου του 1985, τον τότε πρωθυπουργό αναπλήρωνε υφυπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ο Πάγκαλος ετοιμάζονταν να πάρει το λόγο και η Θάτσερ είχε αναρωτηθεί, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ανοιχτό το μικρόφωνο: «who is this fat» (ποιος είναι αυτός ο χοντρός;).

Άμεσα ο Πάγκαλος τη ρώτησε: «Σε έχει γαμήσει ποτέ χοντρός;». Ο Πάγκαλος το είπε στα Ελληνικά, όμως η μεταφράστρια το μετέφρασε, ασυναίσθητα. . .

Για την ιστορία, ο Πάγκαλος (χωρίς να έχουμε διάθεση να τον εξυμνήσουμε) κατάφερε να αποσπάσει για την Ελλάδα, 2,1 δις Ecu από τα 2,5 που ζητούσε η Ελλάδα για τα μεσογειακά προγράμματα.