Aχρησία του μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Θέμα «Καταγγελίες για αχρησία του μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου»
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ο πληθυσμός αναφοράς που εξυπηρετείται από το Νοσοκομείο αγγίζει τους 100.000 χιλιάδες πολίτες.
Υπήρξαν καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες εδώ και 4-5 χρόνια το Νοσοκομείο έχει προμηθευτεί μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας όμως παρά το ότι το μηχάνημα είναι εγκατεστημένο δεν χρησιμοποιείται ούτε κατ΄ ελάχιστο.
Μάλιστα στην διακήρυξη του Νοσοκομείου Διδυμότειχου με ημερομηνία 7-7-2010 αρ. 9596 για την παροχή υπηρεσιών ακτινοπροστασίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η μονάδα αυτή δεν λειτουργεί.
Συγκεκριμένα αναγράφεται το εξής «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ CHALLENGER OPTIMA ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ DMS (επί του παρόντος εκτός λειτουργίας).
http://www.did-hosp.gr/index.php/2010-08-04-10-33-14/28–9596.html
Το συγκεκριμένο μηχάνημα μέτρησης της οστικής πυκνότητας, (DXA system) όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα της εταιρίας είναι ιδιαίτερα χρηστικό και ικανοποιεί πολλές παραμέτρους μέτρησης της οστικής πυκνότητας. Χρησιμεύει δε όχι μόνο στην διάγνωση της οστεοπόρωσης, αλλά και στο λεγόμενο follow-up, την παρακολούθηση δηλαδή του ασθενούς για την καλύτερη δυνατή φαρμακευτική αγωγή.
http://www.dms.com/en/Products-and-Solutions/Bone-densitometry/Challenger-Envision
Είναι λοιπόν φανερό ότι σε ένα πληθυσμό που συνεχώς γηράσκει, αλλά και λόγω της ευρύτητας της περιοχής κάλυψης του Νοσοκομείου Διδυμότειχου, η λειτουργία αυτού του μηχανήματος, θα βελτίωνε κατακόρυφα την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων ιατρικών υπηρεσιών και θα εξοικονομούσε πολλούς οικονομικούς πόρους στους πολίτες αφού δεν θα αναγκάζονταν να ταξιδεύουν ως το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και ένα άλλο γεγονός στο οποίο η λειτουργία αυτού του μηχανήματος μπορεί να επιτελέσει. Και αυτό είναι η πρόληψη της Οστεοπόρωσης.
Γνωρίζουμε ότι οι οστεοπορωτικοί ασθενείς έχουν μεγάλες πιθανότητες κάποια στιγμή στην ζωή τους να υποστούν κατάγματα των οστών τους, με αποτέλεσμα την προσωπική τους ταλαιπωρία, αλλά και την επιβάρυνση των Νοσοκομείων με τα έξοδα νοσηλείας, αλλά και των υλικών πρόθεσης.
Η πρόληψη λοιπόν μπορεί να βοηθήσει σε πολλαπλά επίπεδα.
Ενόψει όλων αυτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες σκέπτεται να προβεί το Υπουργείο ώστε να αρχίζει, το συντομότερο δυνατόν, η λειτουργία του σημαντικότατου αυτού μηχανήματος ώστε ο τοπικός πληθυσμός να απολαμβάνει ενός υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας ;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Έβρου