Την εκτίμηση ότι η επέκταση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Βόρεια Χαλκιδική, όπως αυτή προβλέπεται στην αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν πληροί βασικούς όρους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, διατυπώνει η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, επιχειρείται υποβάθμιση του μεγέθους και της σημασίας των επιπτώσεων, με ελλιπή – πολλές φορές – επιστημονικά δεδομένα και παρατηρούνται, τόσο ελλείψεις στην τεκμηρίωση μελετών ασφαλείας και επιστημονικών μεθόδων, όσο και παρεκκλίσεις από τις διαδικασίες που προβλέπει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Επιπλέον, η έκταση των μη αναστρέψιμων βλαβών, κυρίως στο υδατικό περιβάλλον, είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα μεγέθη και τα όρια ανοχής της περιοχής, ενώ γίνεται χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών, όπως κυάνιο και αρσενικό, χωρίς απόδειξη ασφαλούς τρόπου διαχείρισής τους.

Ακόμη, είναι σημαντικότατη η επιβάρυνση του αέρα εξαιτίας, τόσο της εξορυκτικής, όσο και της μεταλλουργικής δραστηριότητας. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με βάση την πάγια θέση του για την ανάγκη ασφαλούς και βιώσιμης συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ζητά να υπάρξει Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Read more: http://www.seleo.gr