Μάθημα ιστορίας στο Θούριο (φωτογραφίες)
Μεγάλο και σημαντικό μάθημα ιστορίας αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ελληνισμός της Θράκης στον αγώνα του 1821».
Η παρουσίαση έγινε στο δημοτικό σχολείο Θουρίου, στην αίθουσα τελετών που είχε ακόμα το στολισμό για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, κάτι που βοήθησε όσους την παρακολούθησαν να μπουν βαθύτερα στο νόημα.
Το βιβλίο του Μόσχου Κούκου που παρουσιάζει σημαντικές πτυχές της συμβολής της Θράκης στην επανάσταση επανεκδόθηκε με έξοδα του πολιτιστικού συλλόγου Θουρίου και του αρχιμανδρίτη Δρ Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Γερμανία.
Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να γευτούν και παραδοσιακές γεύσεις, που είχαν ετοιμάσει με μεράκι οι γυναίκες του χωριού.
Το βιβλίο
Το ενδοξότερο και πιο πολυσήμαντο γεγονός της ιστορίας του νέου Ελληνισμού είναι αναντίρρητα η μεγάλη Επανάσταση του 1821.
Στο μεγάλο εκείνο πανεθνικό προσκλητήριο παρόντες ήταν και Θράκες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα αξιολογηθεί η προσφορά τους, στον ιερό του 1821, αγώνα. Η επίσημη και η σχολική ιστορία τίποτε δεν αναφέρει για ενεργό συμμετοχή του Θρακικού Ελληνισμού στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Αναφέρει ελάχιστα μόνο για τους διωγμούς του ελληνικού στοιχείου στο θρακικό χώρο, παρόλο που και στη μία και στην άλλη περίπτωση και ενεργητική συμμετοχή των Θρακών υπήρξε στην Επανάσταση και μεγάλες ήταν οι θυσίες του Θρακικού Ελληνισμού. Το βιβλίο φιλοδοξεί να παρουσιάσει, στη νεολαία της Θράκης, μια εικόνα όσο είναι δυνατόν πιο ολοκληρωμένη για τη Θράκη και τους Θρακιώτες της προεπαναστατικής εποχής και του καιρού του 1821.
Ο συγγραφέας
Ο Μόσχος Κούκος γεννήθηκε το 1930 στο Σουφλί. Αποφοίτησε από το εκεί Γυμνάσιο και την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης και μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε χωριά του Ν. Ροδόπης και στην πόλη της Κομοτηνής. Επιθεωρητής στη Δημοτική Εκπαίδευση από το 1971. Συνεργάστηκε με τον κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κομοτηνής για την παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών σχετικών με την ιστορία και λαογραφία του θρακικού χώρου.
Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση