Της Κικής Ηπειρώτου
Την ελπίδα ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την καταπολέμηση του τεράστιου προβλήματος των κουνουπιών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα έχει επιτυχή έκβαση και εντός των επόμενων ημερών θα αναδειχθεί ο ανάδοχος, εκφράζουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ωστόσο, λόγω της φύσης του διαγωνισμού, (υψηλός προϋπολογισμός, διετής σύμβαση, 7 κοινοπραξίες) υπάρχει επιφυλακτικότητα και συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ όλοι εύχονται το φετινό καλοκαίρι να μην θυμίζει σε τίποτα το περσινό… Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Λουκάς Γεωργίου, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, αναγνωρίζοντας τόσο το μέγεθος του προβλήματος, όσο και το μέγεθος του εγχειρήματος.
«Μιλούμε για έναν διεθνή διαγωνισμό και είναι γνωστό ότι πρόκειται για πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος. Στη συνέχεια, θα ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ελεγκτικό συνέδριο και ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλα απρόοπτα, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, το πολύ σε ένα μήνα, μετά την ανάδειξη του αναδόχου».
Σημειώνεται πως το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό ήταν μεγάλο, καθώς έχουν καταθέσει προσφορές σχεδόν όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε πανελλαδικό επίπεδο, κι έτσι υπάρχουν εταιρείες τόσο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και από την Θράκη.
Η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού θα βαθμολογήσει την κάθε κοινοπραξία ξεχωριστά και αφού κρίνει την κάθε προσφορά, θα καταλήξει στον ανάδοχο. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη υπάρξει μία ένσταση από εταιρεία, πριν από περίπου 3 μήνες, όταν πρωτοβγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός, η οποία και εκδικάστηκε.

Αλλού… προχωράνε καλύτερα
Την στιγμή που στην περιφέρεια ΑΜΘ… περιμένουν την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού, στα Τρίκαλα, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν και τα τεράστια προβλήματα με τους ορυζώνες της Τουρκίας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ανακοίνωσε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πρόκειται να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε περιοχές όπου παρουσιάζεται και παρατηρείται αυξημένοι πληθυσμοί των εντόμων. Εκεί, η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει σε συνεργασία με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Τρικάλων, τους Δήμους και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. «Η εφαρμογή των φαρμάκων θα γίνεται με εκνέφωση από εδάφους με σύγχρονους εκνεφωτές κοντά στις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και με σκευάσματα εγκεκριμένα από το Υ.Π.Α.Τ λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης των ανθρώπων, του οικοσυστήματος, των οικόσιτων και παραγωγικών ζώων και του περιβάλλοντος από εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό».
Αρκετά πιο νότια, στην Κρήτη, η Περιφέρεια χαρακτηρίστηκε ως πρότυπο για λήψη έγκαιρων μέτρων πρόληψης- καταπολέμησης των κουνουπιών, σε πανελλήνια συνάντηση που έγινε πριν λίγο καιρό στην Αθήνα, μεταξύ των στελεχών των 13 Περιφερειών, παρουσία του Υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, της γενικής γραμματέας του ίδιου Υπουργείου Χριστίνας Παπανικολάου, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη, της Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινού, και διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Υγείας.
Στη σύσκεψη, για την οργάνωση της νέας «εκστρατείας» προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και οι διευθυντές υγείας αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια για τις καινοτόμες δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα αυτό δίνοντας έμφαση στην παραγωγή και στην θετική απήχηση που έχει η παραγωγή τηλεοπτικού σποτ.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας έδειξαν ενδιαφέρον και ζήτησαν από τον παριστάμενο διευθυντή δημόσιας υγείας Κρήτης Νίκο Καμπάνη να τους δοθεί από την Περιφέρεια Κρήτης το δικαίωμα να διασκευάσουν το λογότυπο, και να χρησιμοποιήσουν το τηλεοπτικό σποτ στα μέσα ενημέρωσης των περιοχών τους.
Το συγκεκριμένο σποτ στο οποίο «πρωταγωνιστούν» μικρά παιδιά εκπέμπει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους για την πρόληψη και καταπολέμηση των κουνουπιών ενώ η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει επισημάνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες χρήζουν επιβράβευσης και περαιτέρω διάδοσης.
Να σημειωθεί ότι και στην … επίκαιρη Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα, οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες…