Της Κικής Ηπειρώτου

Κάτι έχει αρχίσει να κινείται τις τελευταίες μέρες στο κτίριο του παλιού νοσοκομείο στην οδό Ηροδότου, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και κωλυσιεργιών. Τα προβλήματα που είχαν προκύψει από την στιγμή που ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ως υπουργός Παιδείας, είχε εξασφαλίσει κονδύλι για την ανακαίνισή του και τη λειτουργία του ως χώρου σχολικών δραστηριοτήτων φαίνεται πως ξεπεράστηκαν και εκτιμάται πως σε 8 μήνες το κτίριο θα είναι έτοιμο. Το εν λόγω κτίριο, ένα από τα ελάχιστα ιστορικά κτίρια που έχουν μείνει, έστω και σε αυτή την κατάσταση, στην Αλεξανδρούπολη, έχει αποτελέσει «μήλον της έριδος» για αρκετούς φορείς κατά το παρελθόν. Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από ακριβώς 2 χρόνια, λίγο αφότου είχε ανακοινωθεί η εξασφάλιση του 1 εκ. 200 χιλ. ευρώ από τον κ. Στυλιανίδη, με τον όρο να ανακατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είχαν πέσει στο τραπέζι κάποιες προτάσεις που είχαν συζητηθεί. Μία από τις προτάσεις προέρχονταν από το Κέντρο Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού, το οποίο πραγματοποίησε έναν αγώνα για τη λειτουργία του παλιού νοσοκομείου ως χώρου πολιτισμού.  Παρών σ’ εκείνη τη συνεδρίαση ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για μεταφορά των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου στο ανακατασκευασμένο κτίριο του παλιού νοσοκομείου, δεδομένων των προβλημάτων που έχει το παρόν κτίσμα. Στη συνέχεια, προέκυψαν κι άλλες συζητήσεις, για δημιουργία νέου δημοτικού σχολείου, πρόταση που όμως εγκαταλείφθηκε για διάφορους λόγους στην πορεία.
Άλλο ένα ζήτημα που είχε προκύψει πρόσφατα, σχετικά με το πολύπαθο έργο, ήταν οι καταγγελίες της νέας δημοτικής αρχής, τον περασμένο Φλεβάρη, για παρατυπίες και σοβαρά λάθη από την προηγούμενη ηγεσία του έργου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η β’ φάση του έργου που προέβλεπε τη δημιουργία εμπορικού κέντρου πίσω από το παλιό νοσοκομείο και την παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δηλώσεις τότε του κ. Λαμπάκη, δεν υπήρξε ούτε οικοδομική άδεια, ούτε ηλεκτρομηχανολογικές και στατικές μελέτες, αλλά ούτε καν σωστή απεικόνιση του οικοπέδου, με συνέπεια και τα εξασφαλισμένα χρήματα να έμοιαζαν όχι και τόσο εξασφαλισμένα πλέον. Επιπρόσθετα, υπήρχε σοβαρό ζήτημα με αυθαίρετα κτίσματα στον αύλειο χώρο, τα οποία έχουν τώρα κατεδαφιστεί.

Για σχολικές δραστηριότητες
Τελικά, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, και όπως είπε και πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Λαμπάκης, «κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώσαμε το έργο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση».
Οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες από την εργολαβία του Ευθύμιου Θεοδωρίδη, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε 8 μήνες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Χρήστο Γερακόπουλο, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου, θα εξακολουθήσουν να  υφίστανται μικρές αίθουσες, οι οποίες, μετά το πέρας των εργασιών, θα χρησιμοποιηθούν από τα σχολεία της περιοχής για διάφορες σχολικές δραστηριότητες, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, και ο αύλειος χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, προκειμένου να φιλοξενούνται και εκεί εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
«Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να προγραμματίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση του κτιρίου», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Γερακόπουλος.