Ο Μορφωτικός Σύλλογος Θουρίου Έβρου σας προσκαλεί στην εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του Μόσχου Κούκου «Ο Ελληνισμός της Θράκης στον αγώνα του 1821», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 11:30 πμ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου στο Θούριο.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο επιμελητής της έκδοσης Θεοφάνης Μαλκίδης.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο συγγραφέας του βιβλίου Μόσχος Κούκος, ο οποίος θα μιλήσει για το έργο του.

Η παρουσία σας, στην εκδήλωση ανάδειξης της Θρακικής Ιστορίας, θα μας τιμήσει πολύ.

Οι διοργανωτές

Η αίθουσα του Σχολείου θα είναι νωρίτερα ανοιχτή για καφέ, αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Ναού Αναλήψεως Χριστού Θουρίου.
Το βιβλίο επανεκδόθηκε από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρ Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο και το Μορφωτικό Σύλλογο Θουρίου Έβρου και θα δοθεί στους μαθητές του Θουρίου, ως τεκμήριο προσφοράς των Θρακών στον αγώνα για την ελευθερία.
Η πράξη των εκδοτών να χορηγήσουν το βιβλίο, μας θυμίζει τους εξαιρετικούς ανθρώπους της Διασποράς και του Μείζονος Ελληνισμού που κατά τη διάρκεια του σκότους της σκλαβιάς, προσέφεραν ανιδιοτελώς για να φωτισθεί το Γένος. Στις συνθήκες που ζει η πατρίδα μας, η ευρύτερη, αλλά και η ιδιαίτερη η Θράκη, η συνεισφορά τους επαναλαμβάνει την μεγάλη αυτή ιστορική παράδοση των Ελλήνων. Της παιδείας και του φωτισμού της Ρωμηοσύνης και του Γένους.
Θεοφάνης Μαλκίδης

Διοργάνωση:

Δήμος Ορεστιάδας
Μορφωτικός Σύλλογος Θουρίου
Δημοτικό Σχολείο Θουρίου

Συντονιστής της παρουσίασης ο Θωμάς Μαλαμίδης, απόδημος Θουριώτης και πρόεδρος του συλλόγου Θρακών Ν. Μαγνησίας

Πληροφορίες, διευκρινήσεις στο τηλέφωνο: 69-47930386
Το βιβλίο

Το ενδοξότερο και πιο πολυσήμαντο γεγονός της ιστορίας του νέου Ελληνισμού είναι αναντίρρητα η μεγάλη Επανάσταση του 1821.

Στο μεγάλο εκείνο πανεθνικό προσκλητήριο παρόντες ήταν και Θράκες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα αξιολογηθεί η προσφορά τους, στον ιερό του 1821, αγώνα. Η επίσημη και η σχολική ιστορία τίποτε δεν αναφέρει για ενεργό συμμετοχή του Θρακικού Ελληνισμού στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Αναφέρει ελάχιστα μόνο για τους διωγμούς του ελληνικού στοιχείου στο θρακικό χώρο, παρόλο που και στη μία και στην άλλη περίπτωση και ενεργητική συμμετοχή των Θρακών υπήρξε στην Επανάσταση και μεγάλες ήταν οι θυσίες του Θρακικού Ελληνισμού. Το βιβλίο φιλοδοξεί να παρουσιάσει, στη νεολαία της Θράκης, μια εικόνα όσο είναι δυνατόν πιο ολοκληρωμένη για τη Θράκη και τους Θρακιώτες της προεπαναστατικής εποχής και του καιρού του 1821.
Ο συγγραφέας

Ο Μόσχος Κούκος γεννήθηκε το 1930 στο Σουφλί. Αποφοίτησε από το εκεί Γυμνάσιο και την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης και μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε χωριά του Ν. Ροδόπης και στην πόλη της Κομοτηνής. Επιθεωρητής στη Δημοτική Εκπαίδευση από το 1971. Συνεργάστηκε με τον κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κομοτηνής για την παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών σχετικών με την ιστορία και λαογραφία του θρακικού χώρου.

Ανάμεσα στα έργα του είναι τα εξής:

«Στα βήματα του Ορφέα. Οδοιπορικό της Θράκης», Αλεξανδρούπολη 1991

«Η προσφορά Θρακών Εκπαιδευτικών στα Γράμματα και στο Έθνος», Κομοτηνή 1997.