Στο «σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισε, που προέκυψε στην τοπική μας εκκλησία με την αργία, στην οποία τέθηκε ιερέας, προκαλώντας αντιδράσεις σε μερίδα πιστών, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον α’ κατανυκτικό εσπερινό της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το απόγευμα της Κυριακής. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από κόσμο και ιερείς οι οποίοι παρακολούθησαν τον Εσπερινό και άκουσαν με προσοχή την ομιλία του Σεβασμιότατου, που είχε ως θέμα: «Η ευθύνη της εφετινής μας πορείας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή». Μετά τέλος της ομιλίας του ο Μητροπολίτης ανέγνωσε προς όλο το εκκλησίασμα την ειδική Συγχωρητική ευχή και όλο το πλήθος, κληρικοί και λαϊκοί, ευχήθηκαν και αλληλοσυγχωρέθηκαν μεταξύ τους και με τον Επίσκοπό τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την αργία στην οποία τέθηκε ιερέας της περιοχής, μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας και λόγω της οποίας έχουν σημειωθεί κάποιες αντιδράσεις από μερίδα πιστών.
Ο Σεβασμιότατος μίλησε για το θέμα, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο», ζητώντας παράλληλα συγνώμη από το ποίμνιο, καθώς, όπως ανέφερε: «ο ίδιος και οι ιερείς, δεν το αντιληφθήκαν ενωρίτερα, ώστε να το αποτρέψουν ηπιότερα».

Απόσπασμα της ομιλίας του Σεβασμιότατου
«…Εξάλλου, σκέφτηκα· η σφαίρα της δοκιμασίας δεν είναι αυτό το ίδιο πεδίο της ελευθερίας; Και θυμήθηκα πως όταν κάποτε ο άγιος Αντώνιος ξεπέρασε την κατάθλιψή του και ρώτησε: «πού ήσουν, Κύριε, αυτήν την ώρα;» έλαβε την απάντηση: «πιό κοντά σου, όσο ποτέ άλλοτε» (Αποφθέγματα Πατέρων).
Αυτό ζω, αυτό βιώνω κι αυτό σας καλώ να απαιτήσουμε από το Θεό: να είναι κοντά μας, στη Μητρόπολή μας, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Όσα ακούγονται και αδιακρίτως λέγονται αυτό το διάστημα, με λυπούν, στο βαθμό που σκανδαλίζουν ψυχές και κλονίζουν συνειδήσεις.
Ως Επίσκοπος δεν πρέπει ακόμα να ομιλήσω για το θέμα, επειδή είναι σε εξέλιξη, αλλά φυλακίζω στην καρδιά μου τά πάντα.
Όταν ως Επίσκοπος μιλήσω, και θα το κάνω σύντομα αλλά στην ώρα του, θα μιλήσω για την οικοδομή των πιστών, τεκμηριωμένα και υπεύθυνα. Όχι για να ικανοποιήσω την περιέργεια πολλών, ούτε για να απαντήσω σε ευσεβιστικού τύπου λαϊκιστικούς εκβιασμούς.
Ως Προεστώς της τοπικής Εκκλησίας, ζητώ από σας εγρήγορση και εμπιστοσύνη στους ιερούς Κανόνες μας, για την τήρηση των οποίων εγώ θα δώσω λόγο στο Θεό, δεν θα δώσετε εσείς.
Προσκαλώ σε μετάνοια και ταπείνωση τους πάντες.
Αλλά, ως Αρχιερεύς του θυσιαστηρίου, ενώπιον του Θεού οφείλω να διαχειριστώ το σκάνδαλο με τα πνευματικά μέσα που μου παραχώρησε η Εκκλησία.
Κι επειδή απόψε είναι ο Συγχωρητικός Εσπερινός, ζητώ δημόσια να με συγχωρέσετε γι’ αυτό που προέκυψε στην εκκλησιαστική μας κοινότητα, επειδή, εγώ και οι ιερείς, δεν το αντιληφθήκαμε ενωρίτερα, ώστε να το αποτρέψουμε ηπιότερα.
Βέβαια, «ανάγκη ελθείν τα σκάνδαλα… « (Μτθ.18,7).
Προσωπικά δε, όλους σας, κληρικούς και λαϊκούς, όσους υποφέρατε απ΄αυτήν την κατάσταση κι όσους πονάτε γι’ αυτήν, και όλους όσους προσεύχεσθε για την κατά Θεόν έκβασή της, σας ευχαριστώ, σας ευλογώ και παρακαλώ το Θεό να σας στηρίζει ακλόνητα.
Αυτούς, όμως, που δημιούργησαν το σκάνδαλο, όσους το συντηρούν, όσους το εκμεταλλεύονται και μου ζητούν να το παραβλέψω, αυτούς, ως Ανθιμος μεν τους συγχωρώ, ως Αρχιερεύς, όμως, όχι! Θα συνεχίσω μέχρι τέλους τον διαχωρισμό της ήρας από το σιτάρι, τον έλεγχο των γεωργών του Αμπελώνος μου.
Αυτό επιβάλλει η αρχιερατική και η επισκοπική μου συνείδηση, μέχρις ότου διαπιστώσω μετάνοια, ταπείνωση και ενότητα.
Εξάλλου, αυτός είναι ο ρόλος μου και ο σταυρός μου μέσα στην Εκκλησία».
Εφ. «Η Γνώμη»