Την Τετάρτη 20 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτου Ηλία και στην πόλη της Αλεξανδρουπόλεως πανηγυρίζει το φερώνυμο Παρεκκλήσιο της 23ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας εντός του Στρατοπέδου «Κανδιλάπτης». Για τον εορτασμό του μεγάλου Προφήτου της Ορθοδοξίας μας έχουν προγραμμαστεί λατρευτικές ακολουθίες για την παραμονή και για την ημέρα της μνήμης του Προφήτου Ηλία.
Πρόγραμμα Ακολουθιών
– Τρίτη 19 Ιουλίου 2011: Στις 8.00 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο. Θα ακολουθήσει η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Προφήτου Ηλία στον χώρο του Στρατοπέδου.
– Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 : Από τις 07.30 έως τις 09:30 π.μ. θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Συναξάρι του Προφήτου Ηλία
Ο προφήτης Ηλίας ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ, πέρα από τον ποταμό Ιορδάνη και ανήκε στην φυλή του Ααρών. Καταγόταν από γένος ιερατικό και ήταν άνθρωπος που αγαπούσε την ερημία, ενώ ήταν ασκητικού χαρακτήρα. Το όνομά του σημαίνει Θεός Κύριος ή Θεός ισχυρός. Ο ζήλος που είχε για την δόξα του Θεού παρομοιάζεται με την φωτιά, ο δε λόγος του για διδασκαλία και έλεγχο, ως λαμπάδα καιομένη. Γι αυτό και πήρε την επωνυμία «ζηλωτής».
Ο Ηλίας, πυρωμένος από αυτό το ζήλο, ήλεγξε αυστηρά την ασέβεια και την παρανομία του βασιλιά Αχαάβ και της συζύγου του Ιεζάβελ. Με την προσευχή του σφάλισε τον ουρανό και δεν έβρεξε για τρία χρόνια και έξι μήνες. Κατόπιν προσταγής του Θεού κρυβόταν κοντά στον χείμμαρο Χορράθ, ενώ για την τροφή του φρόντιζαν κοράκια. Η θέρμη της πίστης του προς τον Θεό φανερώθηκε και με την ανάσταση του γιου της χήρας γυναικός, Σαρεφθείας, που τον φιλοξένησε στο σπίτι της, ενώ για να γνωρίσει ο λαός του Ισραήλ την αλήθεια, ενώπιον του κατέβασε φωτιά από τον ουρανό και κατέκαυσε τη θυσία του προς τον Θεό. Ο Προφήτης Ηλίας δε δίστασε να εξοντώσει 450 ψευτοπροφήτες ιερείς, οι οποίοι προσκυνούσαν τα είδωλα και ξεστράτιζαν τον. Επίσης δἐχθηκε κατά παράδοξο τρόπο τροφή από τα χέρια αγγέλου και έχοντας δυναμώσει με εκείνη την τροφή περπάτησε 40 μερόνυχτα. Κατόρθωσε να δει τον Θεό πάνω στο όρος Χωρήβ και προείπε την καταστροφή της δυναστείας του Αχαάβ και τον θάνατο του γιού του Οχοζίου. Μία ακόμη εντυπωσιακή παρέμβαση του ήταν όταν έσχισε το ρεύμα του ποταμού Ιορδάνη και διάβηκε ο ίδιος και ο μαθητής του Ελισσαίος από στεριά. Και, τελευταία, το 895 π.Χ., ενώ μιλούσε μαζί του, αρπάχθηκε ξαφνικά από πύρινο άρμα και ανελήφθη στον ουρανό, όπου τον μετέθεσε ο Θεός ζωντανό, όπως έκαμε και για τον Ενώχ.
Ο λαός μας τιμά με ιδιαίτερο σέβας τον ανδρείο Προφήτη Ηλία, Απειράριθμα είναι τα εξωκκλήσια που στολίζουν τα υψώματα της ελληνικής της ελληνικής υπαίθρου και φέρουν το σεπτό ονομά του.