του Γιάννη Τομαδάκη
στην εφημερίδα ΝΕΒΡΟ NEWS

Πριν από λίγα χρόνια, όταν λεφτά υπήρχαν, έλεγαν συχνά όσοι εργαζόντουσαν, «καμία θέση διευθυντή υπάρχει;». Σήμερα, επειδή δουλειές δεν υπάρχουν λένε οι άνεργοι, «κάπου να δουλέψω, κάπου και χωρίς ασφάλεια, έστω με λίγα λεφτά».
Πώς κατάντησαν την Ελλάδα μας; Πώς κατάντησαν την αξιοπρέπειά μας;
Δεν ντρέπομαι για το πως μας κατάντησαν μόνο. Ντρέπομαι και για κάτι ακόμα. Ένας φίλος μου φέτος δε θα πάει διακοπές. Δε θα πάει να κάνει λίγα βήματα στη θάλασσα. Του στέρησαν το δικαίωμα να βγει από το σπίτι του, γιατί είναι άνεργος, γιατί ακόμα και ο καφές που πίνει έξοδο είναι. Αν δεν έχεις κάνει άνεργος δεν μπορείς να καταλάβεις. Κι αν είσαι άνεργος δεν πρέπει να το βάλεις κάτω. Θα σηκωθείς και θα παλέψεις, γιατί η ζωή και η πατρίδα σου ανήκει σε ΄σένα, όχι σ’ αυτόν που προσπαθεί να στην ορίσει.

Αγώνα λοιπόν θέλει η ζωή, αν και κάποιοι την αφαίρεσαν στην Κύπρο. Και δεν είναι μόνο η έκρηξη, είναι και η τουρκική εισβολή που όσο περνούν τα χρόνια σβήνεται από τις μνήμες.
Τη ζωή τους έχασαν και στον Έβρο οδηγοί. Τροχαία με αυτοκίνητα, με μοτοσυκλέτες. Δεν είναι να αναρωτιέσαι το γιατί. Άνθρωποι χάθηκαν και οι δικοί τους δε θα τους ξαναδούν.

Η ζωή συνεχίζεται. . . Όπως και η καταγραφή της καθημερινότητας. Στο Δήμο Διδυμοτείχου, στην πόλη και στα χωριά, η κατάσταση είναι . . . καθημερινή. Διαλυμένος πεζόδρομος στην πόλη, χόρτα στα χωριά. Αν κάποιος επισκεφτεί το Πύθιο, κάτω από το κάστρο θα δει εικόνες οι οποίες δεν προσφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη. Η απάντηση από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας του Δήμου Διδυμοτείχου είναι ότι περιμένουν να γίνουν προσλήψεις εργατών. Μα εδώ είναι το στοίχημα. Να μην περιμένεις. Να ψάξεις να βρεις τον τρόπο, ώστε να μη σε προσπερνούν. Ποιο ωραία δε θα ήταν να λέγαμε, όμορφες εικόνες στο Διδυμότειχο;

Αυτό πάντως το οποίο μας αρέσει πραγματικά είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου το παρακολουθούν αρκετοί δημότες. Μπράβο τους. Θέλουν να ενημερώνονται άμεσα. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει χρόνια και τιμά τους πάντες. Και τους δημοτικούς συμβούλους και τους δημότες. Οι εικόνες έντασης όμως που κατέγραψε και παρουσίασε το www.thrakinea.gr στην τελευταία συνεδρίαση, δεν τιμούν το θεσμό του συμβουλίου. Οι φωνές ποτέ δεν οδήγησαν σε λύσεις. . .

Στη Νέα Βύσσα δε θα γίνει φράχτης αναφέρουν τα τελευταία δημοσιεύματα. Τότε γιατί το είπαν; Γιατί το εξήγγειλαν; Ώρες ώρες κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε.

Επίσης δεν μπορούμε να καταλάβουμε και ορισμένους καταναλωτές. Πάνε στη Βουλγαρία για να φουλάρουν το αυτοκίνητό τους και νομίζουν ότι κερδίζουν κι όλας. Μα πώς γίνεται ο υπολογισμός; Πήγαινε έλα (από την Ορεστιάδα) καις από 10 έως 15 € βενζίνη. 40 λίτρα βενζίνης να βάλεις θα κερδίσεις 20 €. Δεν υπολογίζεις τη φθορά του αυτοκινήτου; Σέρβις δε θα του κάνεις πιο σύντομα; Δείτε τα νούμερα. Καταναλώνεις 15 €, κερδίζεις 20 €, άρα στην τσέπη σου έχεις παραπάνω 5 €.
Θα πιεις κι έναν καφέ στη Βουλγαρία, χάνεται το κέρδος. Τώρα για όσους λένε ότι πάνε και στο σούπερ μάρκετ και κερδίζουν, τους διαβεβαιώνουμε ότι οι διαφορές στις τιμές με τα Ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι μικρές. Επίσης όσοι αγοράζουν συγκεκριμένες πάνες μωρού, πρέπει να γνωρίζουν ότι και στην Ελλάδα μπορούν να τις βρουν σε καλή τιμή. Παράλληλα μπορούν να επιλέξουν και πάνες μη επώνυμες, οι οποίες είναι εξίσου καλές.

Κερδισμένος καταναλωτής είναι αυτός που ψωνίζει συνετά από τον τόπο του. Αν ψωνίσεις από τον τόπο σου, το φως στο σπίτι δίπλα σου, στο οποίο μένει ο βενζινάς, ο μανάβης, ο υπάλληλος συνεργείου, θα εξακολουθεί να ανάβει και να φωτίζει την είσοδο του δικού σου σπιτιού. . . Αυτό είναι το κέρδος Εβρίτες καταναλωτές.

Άλλο πάω βόλτα για να ξεσκάσω, να ρίξω μια ματιά στην αγορά κι άλλο ξεκινώ για να καταναλώσω. Πολλοί πάνε στη Βουλγαρία. Κι εγώ δεν το κρύβω. Προτιμώ όμως να κάνω τα βασικά ψώνια μου από την Ελλάδα και ειδικά από τον Έβρο.

Σίγουρα πάντως δεν αγαπούν τον Έβρο όσοι ευθύνονται για τις εικόνες που παρουσίασε το www.thrakinea.gr από τον Άρδα. Κουτάκια μπύρας, πλαστικά, ακόμα και φυσίγγια πεταμένα μέσα στο ποτάμι. Γιατί λίγοι, αλλά δυστυχώς αρκετοί πρέπει να χαλάνε την ομορφιά του τόπου;

Υ.Γ. Στο επόμενο τεύχος οι «Βορεινές τομές» θα συνταχθούν από το γραφείο του thraki Νεα. . .