Τσικνοπέμπτη σήμερα και είναι παράδοση να να ψήνουμε κρέας στα κάρβουνα με λίγο λίπος ώστε στο ψήσιμο το φαγητό μας να βγάλει και τσίκνα.
Έχει καθιερωθεί να γίνεται ημέρα Πέμπτη διότι η Εκκλησία μας θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.
Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Στην Ελλάδα ότι έχει σχέση με φαγητό τηρούμε τις παραδόσεις μας και τις τιμούμε ιδιαίτερα σε σημείο να ξεφεύγουμε γι αυτό και τέτοια μέρα συμφώνα με στατιστικά έχουμε πολλά έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία της χώρας από την υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού.
Από τόπο σε τόπο διατηρούνται ακόμη και έθιμα όπως στην Κομοτηνή την Τσικνοπέμπτη τα ζευγάρια που είναι έτοιμα για γάμο, ανταλλάσσουν μεταξύ τους φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει στην σύντροφό του μια κότα και εκείνη ανταποδίδει με μπακλαβά.
Καλή μάσα και με μέτρο!
Αναστασία Μίχου