Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ συναντήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπεία Θρακιωτών προκειμένου να τους θέσουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα.
Στις συναντήσεις αναλύθηκαν οι θέσεις των φορέων της περιοχής για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η εξόρυξη και ζητήθηκε η συνδρομή των κομμάτων ώστε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση.

Αλέξης Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις, όχι πειρατικές»
« Η Θράκη, ένας ιστορικός και ευαίσθητος τόπος, χρειάζεται επενδύσεις για ανάπτυξη και όχι για λεηλασία. Επενδύσεις που θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και που δεν θα λεηλατήσουν το φυσικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις και όχι πειρατικές επενδύσεις.
Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Διαπίστωσα ότι το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ενωμένες αγωνίζονται και διεκδικούν να έχει προοπτική ο τόπος τους. Κι όταν η τοπική κοινωνία αφήνει κατά μέρους τις διαφορές και ενώνεται σ΄ έναν κοινό στόχο, τον στόχο της ζωής με αξιοπρέπεια, τότε κανείς δεν μπορεί να της επιβάλει τους δικούς του σχεδιασμούς.
Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα, με αφορμή αυτό τον αγώνα των Θρακιωτών, θα αναδειχθεί το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε στη χώρα μας. Γιατί υπάρχουν πολλά μοντέλα επενδύσεων. Υπάρχει το Νορβηγικό, για παράδειγμα, μοντέλο όπου, με πυρήνα το δημόσιο συμφέρον, υπάρχουν επενδύσεις και αξιοποίηση των φυσικών πόρων με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Υπάρχει και το μοντέλο της Νιγηρίας, όπου μεγάλες πολυεθνικές απομυζούν τους εθνικούς πόρους, αφήνοντας σκουπίδια και λεηλασία στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιλέξει με ποιο μοντέλο επενδύσεων είναι. Αν είναι με το μοντέλο της λεηλασίας, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρει απέναντί του όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα βρει απέναντί του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζήσει με προοπτική.
Το επόμενο διάστημα θα επισκεφτώ την περιοχή προκειμένου όχι μόνο να αναδειχθεί η σύσσωμη, η παλλαϊκή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά να αναδειχθεί και η πρότασή μας για το εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης και αναβάθμισης μιας ιδιαίτερα ιστορικής και ευαίσθητης περιοχής».

Πάνος Καμμένος: «Τεράστιο έγκλημα επεκτείνεται από τη Χαλκιδική στη Θράκη»
«Συναντηθήκαμε με όλους τους φορείς της Θράκης και του νομού Έβρου, προκειμένου να συζητήσουμε το τεράστιο έγκλημα που επεκτείνεται από τη Χαλκιδική, στη Θράκη και ιδιαίτερα στο νομό του Έβρου.
Οι χρυσοθήρες εκτός από τα καταστήματα αγοράς χρυσού από τον ελληνικό λαό, ποντάροντας στην κρίση, άρχισαν να προσφέρουν δήθεν επενδύσεις, οι οποίες το μόνο που θα αφήσουν στην ελληνική γη είναι κυάνιο, αρσενικό και μια εγκαταλελειμμένη περιοχή που δεν θα μπορεί ούτε να καλλιεργηθεί, αλλά ούτε να αξιοποιηθεί τουριστικά.
Είμαστε στο πλευρό των τοπικών παραγόντων. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα κάνουμε αυτά που πρέπει εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και θα βρισκόμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που ενωμένη αρνείται την καταστροφή του τόπου της».

Αλέκα Παπαρήγα: «Δεν πρόκειται να παρθούν περιβαλλοντικά μέτρα»
«Βεβαίως είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να παραδοθεί ο χρυσός – το απόθεμα της χώρας – στην εταιρεία «ΕΛ NΤΟΡΑΝΤΟ», που επιπλέον ο στόχος που έχει είναι να κερδίσει γρήγορα και την ίδια ώρα θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο Νομό Έβρου όπως και στη Χαλκιδική. Καταστροφή που θα είναι και οικονομική και περιβαλλοντική, διότι δίνοντας προτεραιότητα σε μια τέτοια επένδυση και μάλιστα με όρους κερδοφορίας, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να παρθούν περιβαλλοντικά μέτρα, ταυτόχρονα προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μιας περιοχής που έχει αναπτυξιακές δυνατότητες. Π.χ. στην ηλιακή παραγωγή, στην αλιεία, στον τουρισμό, δυνατότητες δηλαδή ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν άμεσο όφελος στο λαό. Θα δημιουργήσει προβλήματα μιας μακρόχρονης καταστροφής του περιβάλλοντος που θα παρεμποδίσει την ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων της.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να δώσει τον πλούτο της χώρας που ανήκει σε όλο το λαό, βρίσκεται στον Έβρο, αλλά ανήκει σε όλο το λαό, γιατί αυτό που επιλέγει είναι να υπηρετήσει την κερδοφορία είτε αφορά Έλληνες είτε ξένους επενδυτές. Θεωρούμε ότι σ’ αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρχει συμπαράταξη όλου του λαού έως την Κρήτη, γιατί ο χρυσός δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα. Και να σκεφτούμε ότι όταν τέτοιες επενδύσεις περνάνε, αυτά τα πράγματα θα αναπαράγονται και θα οξύνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα».