ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Ως μόνιμος κάτοικος και ενεργός πολίτης της Αλεξανδρούπολης επιθυμώ όπως προσφύγω στην αυτοδιοικητική και κοινωνική συνδρομή, ώστε να αποτραπεί μια δυσμενέστατη και ζημιογόνα εξέλιξη για το μέλλον και την προοπτική της πόλης μας. Σε σημείο καταστροφικό και μη αναστρέψιμο.
΄Οπως έχετε πληροφορηθεί δημοσιογραφικά, ο ΟΛΑ Α.Ε έχει προχωρήσει στη διαδικασία εκμίσθωσης της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού (χώρος κάτω από το Φάρο) με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση του διαμορφωθέντος χώρου στάθμευσης οχημάτων (πάρκινγκ) και απώτερο στόχο του την προνομιακή και αποκλειστική χρήση του χώρου.
Δεν γνωρίζω εάν η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη, τουλάχιστον στο σκέλος ότι δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής ή Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που έχουν την αρμοδιότητα για τη λειτουργία τέτοιων χώρων, για το χωροταξικό, για το ρυθμιστικό, για το περιβαλλοντικό και κυκλοφοριακό εντός του αστικού ιστού της πόλης. Και γι αυτό νομίζω ότι έχουν δικαίωμα άσκησης «βέτο».
΄Οπως έχω υπογραμμίσει σε προηγούμενες αρθρογραφίες μου, ο χώρος αυτός είναι ζωτικός και απολύτως απαραίτητος για τη σημερινή και μελλοντική ανάπτυξη της πόλης. Για ακόμη μια φορά υπογραμμίζω με τον πιο έντονο τρόπο πως αν χαθεί οριστικά αυτός ο συγκεκριμένος χώρος, αυτό θα σημάνει την ασφυξία και τον πνιγμό της Αλεξανδρούπολης. Αυτός ο χώρος που κάθε χρόνο αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται από τις θαλάσσιες προσχώσεις θα μπορέσει να καλύψει πολλές σημερινές και αυριανές ανάγκες και λειτουργίες για πολλές χρήσεις της πόλης μας.
Τονίζω για άλλη μια φορά εμφαντικά ότι ο χώρος αυτός κάτω από το Φάρο ήταν αρχικά ελάχιστος και από της υπάρξεώς του εξυπηρετούσε την πόλη και τους πολίτες. Στην πορεία, λόγω διαφόρων ανθρώπινων παρεμβάσεων άρχισε να αυξάνεται και να μεγαλώνει. Ο Δήμος κατασκεύασε το ναίσκο του Αγίου Εύπλου, διαμόρφωσε το χώρο πάρκινγκ και της Λαϊκής, πραγματοποίησε μια μερική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και κανένα Λιμενικό Ταμείο δεν τόλμησε να εμποδίσει ή να ακυρώσει τις δημοτικές παρεμβάσεις. Μόνο όταν το Λιμενικό Ταμείο μετατράπηκε σε ΟΛΑ Α.Ε εκδηλώθηκαν τάσεις μονοπωλιακές, που, αν δεν ανακοπούν έγκαιρα, θα οδηγήσουν το χώρο σε εμπορεύσιμο είδος για ξένους «επενδυτές»-αγοραστές.
Κανείς πάντως δεν μπορεί να καθορίσει με σαφήνεια και ακρίβεια τα «όρια» της έκτασης που παραχωρήθηκε από το κράτος στον ΟΛΑ (γενικώς και αορίστως). Επιμένω κραυγάζοντας ότι ελάχιστος χώρος ανήκε στη δυτική χερσαία ζώνη και ο υπόλοιπος δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις. ΄Αρα και κακώς παραχωρήθηκε ολόκληρος. Για το λόγο και μόνο αυτό, σε μια τέτοια έκταση έχει έννομο συμφέρον και δικαιώματα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και οφείλει με τη συνεργασία και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας να προσφύγει στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές και να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του με ασφαλιστικά ή άλλα μέτρα.
Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι οποιοδήποτε έργο ανάπλασης αυτής της παραλιακής ζώνης εκ μέρους του Δήμου, αφενός θα καλυφθεί σύντομα από νέες προσχώσεις, αχρηστεύοντάς το, αφετέρου δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα χρήσης για ολόκληρο το χώρο. Ενώ το συνολικό δικαίωμα μπορεί να κατοχυρωθεί μόνο με μια διαδικασία διεκδίκησης όλου του χώρου κατά κυριότητα και κατά χρήση.
Αυτός ο χώρος συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία, με την παράδοση και με το παρελθόν αυτής της πόλης και των πολιτών, που οφείλουν να αγωνιστούν, ώστε να υπάρξει και ελπιδοφόρο μέλλον.