ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΘΕΜΑ: «Υφίσταται κοινωνική ευαισθησία από την Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει δικαιούχους και εργαζομένους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι;»

Λαμβάνοντας διεξοδική ενημέρωση από τους εργαζομένους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του Νομού μου, διαπίστωσα βάσει αντικειμενικών δεδομένων και πραγματικών επιχειρημάτων που μου εκτέθηκαν τα προβλήματα που έχει η διάδοχη κατάσταση του πολύ επιτυχημένου αυτού προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδα το οποίο προτίθεστε να υλοποιήσετε μέσω συνεταιριστικών επιχειρήσεων αποκλείει μεγάλο αριθμό δικαιούχων από τις παροχές που λάμβαναν με την προηγούμενη κατάσταση. Επισημαίνουμε ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που δικαιούνταν τις ανωτέρω παροχές αποτελούνται από ιδιαίτερα ευαίσθητα κοινωνικά και οικονομικά άτομα.
Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλο το κοινωνικό πρόσωπο της Πολιτείας, όπως τα ΑΜΕΑ και οι ηλικιωμένοι ανακαλύπτουν ότι ενδέχεται να στερηθούν τις υπηρεσίες που λάμβαναν. Αναλυτικότερα με το νέο πρόγραμμα αποκλείονται ΑΜΕΑ με μικρότερο από 67% ποσοστό αναπηρίας και το σύνολο των ηλικιωμένων στην αρχική φάση εφαρμογής του. Η πρόβλεψη για μελλοντική ένταξη ηλικιωμένων με ηλικιακό όριο τα 78 χρόνια, χωρίς σαφή χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όχι μόνο αποκλείει ανθρώπους που έχουν ανάγκη την βοήθεια αλλά τους εντάσσει και σε καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας.
Παράλληλα ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα αποτελεί η εργασιακή αποκατάσταση των ήδη εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Η διοικητική και λειτουργική εμπειρία αυτών των εργαζομένων δεν είναι δυνατόν να απαξιωθεί καθώς αποτελεί πολύτιμο εφόδιο της διοικητικής δομής σε ένα τόσο ευαίσθητο ανθρωπιστικό ζήτημα.
Επιπρόσθετα η πολιτική των μνημονίων που ακολουθείται και οι οικονομικές συνέπειες που αυτή έχει επιφέρει δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό πιθανής ανεργίας στους εργαζόμενους που διαθέτουν την ηθική παρρησία να προσφέρουν στο σύνολο χωρίς να γνωρίζουν με βεβαιότητα το εργασιακό τους μέλλον.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υφίσταται τετελεσμένη ή ενδεχόμενη Κυβερνητική πρόθεση να διασφαλιστούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε ένα ακριτικό νομό της Χώρας;
2. Διαθέτετε την απαραίτητη ευαισθησία να εξασφαλίσετε με όρους βιωσιμότητας και συνέχειας τις παρεχόμενες υπηρεσίες του επιτυχημένου προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»;
3. Προτίθεστε να διασφαλίσετε την εργασιακή ειρήνη και την διοικητική γνώση εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας του συνόλου των εργαζομένων;
4. Υφίσταται πολιτική πρόθεση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων;
Αθήνα, /2/13
Ο ερωτών Βουλευτής,
Μαρίνος Ουζουνίδης