Δευτέρα, 18 Ιουλίου · 8:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ
Παίζοντας με τα αινιγματικά αποσπάσματα του Ηράκλειτου
στα πρωταρχικά τοπία της Σαμοθράκης

Το Παιχνίδι της Σαμοθράκης είναι ένα αυτογνωσιακό παιχνίδι που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν το νησί.

Στο δρόμο προς την πληρότητα και τη χαρά της ζωής, συναντιόμαστε όλοι μαζί για να απελευθερώσουμε το παιδί μέσα μας, τον αυθορμητισμό του, την αίσθηση της δικαιοσύνης, την ανάγκη της επιβίωσης, τη δημιουργικότητα.

Η Σαμοθράκη είναι στόχος και κατάληξη – είναι το αυτογνωσιακό ταξίδι της ψυχής μας προς τον εαυτό της.

Έτσι, δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι που, εκτός από φιλοσοφικό, είναι ταυτόχρονα ιστορικό, αρχαιολογικό, μυστηριακό, ερευνητικό, φυσιολατρικό, λαογραφικό, πολιτιστικό, που αποσκοπεί να ενώσει και να δημιουργήσει καινούργιες αρχές και βάσεις στην κοινωνία του παιχνιδιού μέσα από την εξερεύνηση και την επικοινωνία με τους τόπους αλλά και τους κατοίκους της Σαμοθράκης.

Το καινοτόμο αυτό παιχνίδι ξεκινά τη διαδρομή του από τη Σαμοθράκη και υπόσχεται να συνεχίσει έχοντας ως οδηγό τις ρήσεις του Ηράκλειτου, και ως εργαλεία προσέγγισης την αυτο-έκφραση, τον αυτοσχεδιασμό, τη χρήση της φαντασίας, τη φυσική άσκηση και το διαλογισμό, για να ανακαλύψουμε τις δυσκολίες μας, τις ανάγκες μας, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας, και να διαμορφώσουμε με τον δικό μας τρόπο έναν δικό μας κόσμο.
Αυτό τον κόσμο –που θα είναι μια νοητή πόλη της Σαμοθράκης– τον ονομάσαμε Η Πόλη της Νίκης.

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο νησί των Θεών και των Ανέμων, στηρίζεται σε 22 παιγνιόχαρτα , εικονογραφημένα με τα σημεία του νησιού και σε 22 αποσπάσματα του Ηράκλειτου.
Τα σημεία του χάρτη δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Και οι εικονογραφήσεις είναι επιρρεασμένες από τις βιωματικές μας περιγραφές.

Οι φανταστικές εικόνες κινούνται ανάμεσα στο αντικείμενο και στην ιδέα που έχουμε για το αντικείμενο, συντονισμένοι με τα αινιγματικά αποσπάσματα του Ηράκλειτου, που με την αντινομική τους δομή, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εσωτερική μας δομή, που υπερβαίνει τη λογική κατανόηση.

Ο παίκτης καλείται να περιπλανηθεί στο νησί αναζητώντας 5 πιθάρια με σύμβολα που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Καλείται στη συνέχεια τα σύμβολα – λίθους να τα αφήσει στην περιοχή που θα διαμορφωθεί ως χώρος θεάτρου. Έτσι τα σύμβολα αυτά θα είναι οι θεμέλιοι λίθοι ενός θεάτρου που θα δημιουργηθεί στο νησί από το Παιχνίδι της Σαμοθράκης. Αυτό θα είναι το σημείο αναφοράς και σύνδεσης όλων των παικτών με το νησί: το θέατρο που θα διαμορφώσουμε όλοι μαζί.
Το παιχνίδι παίζεται όχι μόνο με τη φυσική παρουσία και έρευνα στο νησί, αλλά και όταν κάποιος βρίσκεται μακριά από αυτό. Μπορεί καθημερινά με το τυχαίο τράβηγμα μίας κάρτας, να λαμβάνει το μήνυμα της ημέρας από το νησί και ταυτόχρονα να διατηρεί ζωντανή την ιδέα του θεάτρου. Αλλά και σε στιγμές διλημμάτων, η απάντηση έρχεται όταν οι ρήσεις του Ηράκλειτου συναντούν τα μυθικά και αρχετυπικά σχεδόν τοπία της Σαμοθράκης και αναδεικνύουν τη βαθιά αλήθεια μας. Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας και οι κάρτες τις ωθούν στην επιφάνεια.

Έναρξη Παιχνιδιού: Δευτέρα, 20.00, Παλαιόπολη, Πύργος Κατελούτζι