OXI ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
H Λαϊκή Επιτροπή Αλεξ/πολης δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κάτοικων της Χαλκιδικής, και καταδικάζει το κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας που εφαρμόζεται από τη συγκυβέρνηση με αφορμή την προβοκάτσια που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός».
Η προβοκάτσια αυτή χρησιμοποιήθηκε επίσης για να στείλει η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της ξεκάθαρο μήνυμα πως οι εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις που βάζουν εμπόδια στη δράση των καπιταλιστών, αντιμετωπίζονται ως έγκλημα και ως τέτοιο θα χτυπιούνται αλύπητα. Αποτέλεσε επίσης την αφορμή ώστε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς να εξαγγείλει μέσω της εφημερίδας «Wall Street Jourall» ότι θα επιταχύνει όλες τις διαδικασίες για να προχωρήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες της στην Βόρεια Ελλάδα.
Η επένδυση της «Εldorado» στην περιοχή του Περάματος δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα, όσο και τα μεταλλεία. Αυτή η απόφαση είναι εγκληματική, αντιλαϊκή, ξεπουλάει τον πλούτο της χώρας στα μονοπώλια (επενδυτές) που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και σε μια 10ετία θα σηκωθούν να φύγουν για να αφήσουν τις αρνητικές συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον της περιοχής.
Στη σημερινή φάση όλοι κρίνονται απ’ τη στάση τους. Το «Ναι» στην εξόρυξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αλλά και η αμφιλεγόμενη στάση κάποιων τοπικών παραγόντων και των τοπικών ηγεσιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η οποία ισοδυναμεί με υποστήριξη της κυβερνητικής απόφασης τους καθιστά υπεύθυνους απέναντι στο λαό της περιοχής μας και πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του όχι μόνο απέναντι στους ίδιους αλλά και την πολιτική των κομμάτων τους.
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη είναι ο λαός να πάρει στα χέρια του την εξουσία και να σχεδιάσει την οικονομία με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του. Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων: Από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μεταποίηση, μέχρι τον τουρισμό. Θα αξιοποιεί την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για όφελος του λαού.Οι μαζικοί φορείς της πόλης, κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος και αγρότης πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή ανατρέποντας αυτή την απόφαση, αυτή την πολιτική για να γίνει ο ορυκτός πλούτος και ανάμεσά του ο χρυσός, Λαϊκή Περιουσία.