Με επιστολή την οποία κοινοποιούν στο thraki Νεα, πιστοί διαμαρτύρονται για την αργία που έχει τεθεί ιερέας στην Αλεξανδρούπολη από το μητροπολίτη Άνθιμο.
Πιστοί που από την πρώτη στιγμή έχουν σταθεί στο πλευρό του ιερέα, μιλούν για συκοφαντίες και ζητούν από το μητροπολίτη να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Μάλιστα αναφέρουν ότι θα αντιδράσουν αν δε συμβεί αυτό.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΕΜΠΤΗ, 14/2/2013

Σεβασμιώτατε κ.κ. Άνθιμε

Σας παρακαλούμε ακούστε τη φωνή μας! Ποιοί είμαστε? Το ποίμνιό σας! Το ποίμνιο μιας εκκλησίας ενωμένης με τα δεσμά της αγάπης, της ομόνοιας, της συγχώρεσης. Γιατί…όλοι μαζί χωρούμε, άρα συν-χωρούμε και είμαστε ΜΑΖΙ! Είμαστε το ποίμνιο των Χριστιανών, που είναι πρόβατα λογικά ,έχουν κρίση, βούληση, προαίρεση…
Ο πνευματικός μας οδηγός, αυτός που εμείς έτυχε να επιλέξουμε και να αναπαυτούμε σε αυτόν είναι ο πατέρας Ιωάννης Καρασακαλίδης. Μας διδάσκει εδώ και χρόνια την αγάπη(που είναι πιο πάνω από την πίστη),την ταπείνωση, την συγχώρεση, τη διάκριση, την αρετή… Μας δίνει την πνευματική τροφή που παίρνει εκείνος έτοιμη από τους πατέρες της Ορθόδοξης εκκλησίας μας, μας δίνει δύναμη στις συνάξεις του ,στηρίζει τις οικογένειές μας, τροφοδοτεί και αναζωογονεί την πίστη και τις ψυχές μας…
Αφήστε μας να διατηρούμε και να διεκδικούμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για την εκδίωξή του! Έχουμε κάθε δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνουμε αγώνα γι αυτόν, στου οποίου το επιτραχήλιο αριθμούνται οι ψυχές μας, τα κρίματά μας ,τα πάθη μας οι αδυναμίες μας… Με την πολύτιμη βοήθεια και την καθοδήγησή του προσπαθούμε να αγωνιστούμε πνευματικά, να διάγουμε την εν Χριστώ ζωή, που τόσο πολύ επιθυμούμε!
Σας καλέσαμε πολλές φορές –κι εσείς ανταποκριθήκατε-στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου και στο ενοριακό μας κέντρο ,για να συμπροσευχηθούμε και για να δείτε από κοντά, να εγκρίνετε και να ενισχύσετε την από κοινού με τον πατέρα Ιωάννη εκεί δράση μας. Πρώτα από όλα οι συνάξεις μας, που γινόταν με την δική σας ευλογία, συνάξεις για τους νέους που δεν άκουσαν για το Χριστό μέσα από τις οικογένειες τους ή που ήρθαν αρχικά και σε ρήξη με αυτές ,όταν πίστεψαν στο Χριστό και τον γνώρισαν καλύτερα μέσα από τις αναλύσεις των πατερικών κειμένων από πλευράς του πατρός Ιωάννη. Στη συνέχεια οι γονείς ή και τα παιδιά ,τα αδέρφια ,οι σύζυγοι αυτών των οικογενειών άρχισαν να τραβούν τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους στον ευλογημένο ,με πόνο, με δυσκολία αλλά και με ανείπωτη γλύκα δρόμο του Χριστού μας, όπως μας τον χάραξε ο πνευματικός μας ιερομόναχος Πατέρας Ιωάννης.
Πώς από εδώ και πέρα θα στηριχθούν αυτές οι οικογένειες? Ο πνευματικός δεν είναι αναλώσιμος, το κενό του σημαίνει ορφάνια πνευματική, όση παρακαταθήκη και αν μας έχει αφήσει, εμείς κινδυνεύουμε να χάσουμε τη δύναμή μας ,τον προσανατολισμό μας ιδιαιτέρως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς… Σε ποιές περιπτώσεις αλλάζουμε αναγκαστικά ή οικειοθελώς τον πνευματικό μας? Στην περίπτωση της ασθένειάς του ,του θανάτου του ή της αποχώρησής του κάπου μακριά… Η σχέση μας με τον πνευματικό, το ξέρετε καλύτερα εσείς Σεβασμιώτατε, είναι ιδιαίτερη ,αναντικατάστατη, αυτός ξέρει το χαρακτήρα μας, τα βιώματά μας τις αντοχές μας την κράση μας… Μας ξέρει καλά και μας κατευθύνει αναλόγως και εμείς δείχνουμε εμπιστοσύνη και υπακοή!
Με όλο μας το σεβασμό προς το πρόσωπό σας, ζητούμε να μάθουμε τους λόγους που γίνεται αυτός ο διασυρμός του. Ποιος είναι ανήθικος? Αυτός που με το παράδειγμά, την πίστη και την αυτοθυσία του μας διδάσκει την Ηθική? Μας μαθαίνει να είμαστε άνθρωποι, να κοιτάμε δηλαδή ψηλά, να ατενίζουμε το θεό, να προσπαθούμε να γίνουμε ενάρετοι!!
Θέλουμε την ΑΓΑΠΗ, το έλεος και την κατανόησή σας , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΣ ο πατέρας Ιωάννης. Έχει συκοφαντηθεί, έχει διασυρθεί το όνομά του –εκ των έσω- από κάποιους πρώην ευεργετημένους ,από κάποια πρώην ευεργετημένους ,τα οποία έπεσαν στην παγίδα του διαβόλου, που λέγεται ΦΘΟΝΟΣ. Ο Φθόνος ξεκίνησε ανάμεσά τους και άρχισε να παίρνει άλλες διαστάσεις. Στην ίδια πλάνη και παγίδα έμπλεξαν και συμπαρέσυραν και κάποιους ακόμη ανθρώπους από τη σύναξή μας. Πόσοι στον αριθμό? Και εμείς οι υπόλοιποι, οι χιλιάδες? Τα άλλα πνευματικά του παιδιά?
Όχι ,Σεβασμιώτατε, δεν έχουμε υποπέσει στην προσωπολατρεία. Δεν απορρίπτουμε κανένα Πατέρα, σας αγαπάμε, σας σεβόμαστε, προσευχόμαστε για όλους και σας ακολουθούμε, αρκεί να μιλήσετε στην καρδιά μας, να αγγίξετε την ψυχή μας και να θέλουμε να σας μοιάσουμε… Όλοι εσείς οι Πατέρες είστε για εμάς το ΜΕΣΟΝ, μας δείχνετε το δρόμο και γίνεστε ΓΕΦΥΡΕΣ για εμάς τους πιστούς…
Μην αποκόπτετε ,λοιπόν, αυτή τη ΓΕΦΥΡΑ μας, μη στέλνετε μηνύματα που δεν είναι της αγάπης και της συγχώρεσης. Θέλουμε πίσω τον πνευματικό μας πατέρα, τον ταγό μας, τον ευεργέτη μας!! Μη μας τον στερείτε, γιατί δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα αντιδράσουμε!!!
Ας έχουμε όλοι για φάρο μας το Χριστό ,φέρτε, σας παρακαλούμε, πίσω τον πατέρα μας και μην τον αδικείτε! Υπολογίζουμε στην μακροθυμία σας, στην αγάπη σας, στην πνευματική σας καλλιέργεια και γνωρίζουμε ή μάλλον ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι τελικά δεν θα μας απογοητεύσετε!
Προσευχόμαστε για εσάς να σας φωτίσει ο Θεός να ενεργήσετε κατά το θέλημά Του.
Ο Θεός να σας ευλογεί να δείχνετε με το λόγο και με το παράδειγμά σας την ΑΓΑΠΗ του και το ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ .
Με εκτίμηση
Το ποίμνιό σας