Της Κικής Ηπειρώτου
Περιουσιακό στοιχείο του δήμου Αλεξανδρούπολης είναι και επισήμως το γεωθερμικό πεδίο της Τραϊανούπολης, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε στο αίτημα του δήμου με απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης και ο αντιδήμαρχος Τραïανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας, έγινε λόγο για μία σπουδαία εξέλιξη, που θα δημιουργήσει μία νέα αναπτυξιακή προοπτική για το δήμο, με άμεσα οφέλη για τους δημότες, μέσα από μειώσεις δημοτικών τελών, αλλά και με δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Πρόκειται για έναν άθλο, που οφείλουμε εν πολλοίς στον αντίδημαρχο κ. Φαλέκα και στους υπηρεσιακούς μας παράγοντες. Καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα που πολλοί στην Αποκεντρωμένη, αλλά και στην Αθήνα θεωρούσαν ακατόρθωτο», σημείωσε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του σχεδιασμού του δήμου για το γεωθερμικό πεδίο.
Έτσι, μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινούν οι γεωτρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες του πεδίου. Στόχος είναι τουλάχιστον 200 κυβικά νερού ανά ώρα και θερμοκρασία 90 βαθμών κελσίου. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα γίνουν οι ολοκληρωμένες μελέτες εφαρμογής, ώστε να δημοπρατηθούν τα έργα μέσα στο 2013. σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Φαλέκα, το σχέδιο του δήμου για την αξιοποίηση του πεδίου είναι νοικοκυρεμένο και σύγχρονο, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων.
Τα έργα που σχεδιάζονται αφορούν στην τηλεθέρμανση, σε μονάδες αγροτικής χρήσης, 3 για βιοκαλλιεργητές και 1 για σπιρουλίνα, ενώ στόχος είναι και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από εταιρικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία μονάδας παραγωγής πέλετ, όπου θα χρησιμοποιούνται παραγόμενα υλικά από δράσεις του δήμου, ώστε να παράγεται πέλετ με φτηνή πρώτη ύλη.
Αυτά, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των 20 φωτοβολταϊκών στις στέγες σχολείων, θα αποτελέσουν πηγές πλούτου, ανακουφίζοντας τους δημότες, με μειώσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών, των δημοτικών τελών κ.ά.
Ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, ο δήμος κατάφερε κι έλαβε την αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη, για τη δημιουργία γεώτρησης στο νέο κολυμβητήριο – το οποίο, όπως είπε, σε 1,5 μήνα θα λειτουργήσει- προκειμένου να ανευρεθεί γεωθερμικό πεδίο και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του κτιρίου κατά τα 2/3.
Για ένα «όνειρο ζωής» έκανε λόγο ο Γιάννης Φαλέκας αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πλέον εκείνη η περιοχή γίνεται αναπτυξιακό εργαλείο και περιουσιακό στοιχείο του δήμου.
«Θα δούμε τα πρώτα οφέλη από τον επόμενο μήνα και για πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «ανοίγονται πολλοί δρόμοι για την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να αναπτυχθούν θέσεις εργασίας», δίχως να παραλείψει να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέδραμαν στην επιτυχία της προσπάθειας, όπως τον γεωλόγο Πασχάλη Δαλαμπάκη και το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων.
Εφ. «Η Γνώμη»