Περάστε ελεύθερα πληρώστε στην έξοδο αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα σκλόγκαν που θα περιέγραφε τις προθέσεις της Βουλγαρικής Κυβέρνησης να επαναφέρει τον φόρο εξόδου από την χώρα υπό την μορφή διοδίων. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν όμως αποσύρθηκε λόγω έντονων αντιδράσεων από τις γείτονες χώρες της Βουλγαρίας. Οι πολίτες οι οποίοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν την Βουλγαρία δεν θα πληρώνουν τίποτα στην είσοδο τους αλλά θα προμηθεύονται μία κάρτα που αναγράφει την ημερομηνία εισόδου. Οι επισκέπτες θα πληρώνουν το ειδικό τέλος ύψους πέντε ευρώ ή δέκα λέβα επιδεικνύοντας την συγκεκριμένη κάρτα κατά την έξοδο τους από την Χώρα. Ο συνοριακός φόρος πληρώνεται μία φορά την εβδομάδα, δηλαδή αν κάποιος οδηγός μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ξαναπεράσει τα σύνορα, δεν πληρώνει ή του γίνεται έκπτωση.
Πλέον το αρμόδιο Υπουργείο της γείτονος χώρας σκέφτεται σοβαρά την εκ νέου εφαρμογή του μέτρου,προκαλώντας την ενόχληση της Ελληνικής πλευράς που αναμένεται να καταγγείλει την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αντιβαίνει τους κανονισμούς λειτουργίας περί διασυνοριακών μετακινήσεων μέσο της Ε.Ε. . Όπως είναι φυσικό το παραπάνω προκάλεσε και την ενόχληση των πολιτών που επισκέπτονται συχνά την Βουλγαρία προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα, να κάνουν τα ψώνια τους ή να επισκεφθούν το καζίνο. Οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία αναφέρουν πως η επαναφορά των διοδίων θα φέρει χτύπημα στις παραμεθόριες πόλης όπως το Μπλαγκόεβραντ που ζουν από τον Ελληνικό τουρισμό.
Οι Βούλγαροι πάντως με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν έσοδα από τους χιλιάδες Τουρίστες που διέρχονται από τη χώρα τους προκειμένου να φτάσουν στις παραλίες Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Έλληνες καταγγέλλουν πως την τελευταία φορά που είχε εφαρμοστεί το μέτρο οι Βούλγαροι οδηγοί απολάμβαναν ειδικής μεταχείρισης καθώς αν και πλήρωναν το σχετικό αντίτιμο εξόδου, η κάρτα που λάμβαναν είχε ισχύ ενός μήνα.
serreslife.gr