ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο ένα Μνημονιακό χτύπημα η κατάργηση του ΟΑΕΕ Διδυμοτείχου
– Η αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών και δομών από τον Έβρο συντελεί στην ερήμωση κι επιτείνει την ύφεση και την κρίση.
Η Μνημονιακή συγκυβέρνηση, πιστή στις επιταγές της Τρόικας και του κεφαλαίου, συνεχίζει την υλοποίηση πολιτικών σε βάρος του λαού. Στα πλαίσια της υποτιθέμενης εξοικονόμησης κρατικών δαπανών, αποψιλώνει τον Έβρο από δημόσιες υπηρεσίες, στερώντας έτσι από τους κατοίκους της περιοχής τις στοιχειώδεις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει το Κράτος.
Το επικείμενο κλείσιμο του ΟΑΕΕ Διδυμοτείχου προστίθεται στη λίστα των δημόσιων υπηρεσιών του Έβρου που καταργούνται, μέρος των αντιλαϊκών πολιτικών που ασκεί η τρόικα εσωτερικού, χωρίς να υπολογίζει το κοινωνικό κόστος.
Με τα καινούργια οργανογράμματα <> των αρμόδιων Υπουργείων που είναι ήδη σε ισχύ, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ερήμωσης και εγκατάλειψης της περιοχής, καθώς μέσα σε ένα χρόνο μετράμε πλήθος υπηρεσιών που καταργήθηκαν ή «συγχωνεύθηκαν»:
– Η ΔΟΥ Διδυμοτείχου μεταφέρθηκε στη ΔΟΥ Ορεστιάδας, η οποία παράλληλα έχει υποβαθμιστεί, αφού έχουν μεταφερθεί τα τμήματα ελέγχου και δικαστικού στην Αλεξανδρούπολη. Τα συγκεκριμένα τμήματα ασχολούνται με τα πλέον απαραίτητα αντικείμενα για τη λειτουργία μιας ΔΟΥ και η απομάκρυνσή τους βάζει ημερομηνία λήξης και στη λειτουργία της νέας υπηρεσίας.
– Η ΔΟΥ Σουφλίου μεταφέρθηκε στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, και λειτουργεί αυτόνομα μεταφέροντας εκεί και τα λειτουργικά της κόστη.
– Το ΙΚΑ Σουφλίου άρχισε ήδη τη μεταφορά του προς το ΙΚΑ Διδυμότειχου, ενώ έχει σχεδιαστεί και η μεταφορά του ΙΚΑ Ορεστιάδας.
Σε αυτόν τον χάρτη έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση του ΟΑΕΕ Διδυμοτείχου (πρώην ΤΕΒΕ), ο οποίος ενσωματώνεται στον ΟΑΕΕ Ορεστιάδας. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα ο νέος φορέας θα εξυπηρετεί πλέον επαγγελματίες και ασφαλισμένους από το Σουφλί μέχρι και το Ορμένιο. Με τα παραπάνω δεδομένα αρχίζουν να συμβαίνουν τραγελαφικές και απαράδεκτες καταστάσεις. Αν συνυπολογίσουμε τις ιδιομορφίες του Νομού (μεγάλες αποστάσεις, κακό οδικό δίκτυο, δυσμενείς καιρικές συνθήκες), γίνεται αντιληπτό ότι οδηγούμαστε σε τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης και παροχής υπηρεσιών.
Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας από το Σουφλί για να διεκπεραιώσει μία φορολογική του υπόθεση πρέπει να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη (70 χλμ. από το Σουφλί), καθώς τα ΚΕΦ τα οποία στεγάζονται στους Δήμους αδυνατούν να τον εξυπηρετήσουν, μιας και δεν έχουν ούτε καν σύνδεση με το TAXIS. Έπειτα πρέπει να πάει στο Διδυμότειχο (100 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη) για τις ασφαλιστικές υποθέσεις της επιχείρησής του, και στην Ορεστιάδα (120 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη) για θέματα της δικής του ασφάλισης. Μετά από αυτή την Οδύσσεια καλείται να επιστρέψει στη δουλειά του με όσο κουράγιο του έχει απομείνει για να αποδώσει και να ανταπεξέλθει στις αυξημένες, ελέω Μνημονίου, υποχρεώσεις του. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι συγχωνεύσεις σχεδιάστηκαν χωρίς να υπολογίζουν τις πραγματικές συνθήκες και τις ιδιομορφίες του Νομού.
Πέρα από όλα αυτά, ο κάτοικος του Βορείου Έβρου υφίσταται και τις συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας, μετά την υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, το οποίο έχασε την αυτοτέλειά του και «συγχωνεύθηκε» με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Τέθηκε δηλαδή στο ίδιο πλαίσιο λειτουργίας με τα Κέντρα Υγείας σε μια περιοχή που κατά κύριο λόγο κατοικούν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Τέλος, σημειώνεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί και το κλείσιμο των κλιμακίων της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Σουφλί και τα Δίκαια, την ώρα που αυξάνονται κατακόρυφα οι πυρκαγιές στις κατοικίες λόγω αλλαγής της καύσιμης ύλης για τη θέρμανση εξαιτίας της αύξησης του ΕΦΚ.
Η αποψίλωση υπηρεσιών και δομών από την περιφέρεια δεν προωθεί την ανάπτυξη και μάλιστα την ισόρροπη, αλλά αντίθετα συντελεί στην ερήμωσή της κι επιτείνει την ύφεση και την κρίση.
Οι καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών, που τις βαπτίζουν συγχωνεύσεις με στόχο τη δήθεν υποτιθέμενη εξυγίανση των υπηρεσιών και την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, εμπαίζει τον ήδη πληττόμενο λαό της περιοχής μας. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε οικονομικοκοινωνικό αδιέξοδο τους υπαλλήλους, σε απολύσεις εργαζομένων, αύξηση λειτουργικών δαπανών, αύξηση της ανεργίας και εν τέλει σε ερήμωση της περιφέρειας. Αν στην πολιτική αυτή προσθέσουμε τη φοροεπιδρομή προς τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων και τη σχεδιαζόμενη θεσμοθέτηση ΕΟΖ στη Θράκη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Μεσαίωνας είναι πολύ κοντά, μιας και η ιστορία επαναλαμβάνεται και όσοι δε διδάσκονται απ’ αυτήν είναι αναγκασμένοι να την ξαναζήσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται στην αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών και στις πολιτικές φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων και ισοπέδωσης του κοινωνικού ιστού.
– Αντιστεκόμαστε στη συνεχή υποβάθμιση του Έβρου.
– Παλεύουμε για την ανατροπή των Μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας.
– Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε ένα σύγχρονο σύστημα παροχής δημόσιων υπηρεσιών σύμφωνο με τις ανάγκες τους.
Σ Υ . Ρ Ι Ζ . Α
T.O Β.ΕΒΡΟΥ
http://syriza-bevrou.blogspot.gr