Για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, αλλά και για τις συνθήκες που εργάζονται οι αστυνομικοί στα αστυνομικά τμήματα διαμαρτύρεται η Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου. Η Ένωση υποστηρίζει ότι όλα ξεκινούν από την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης και μάλιστα καταγγέλλει ότι αστυνομικοί μεταφέρουν με δικά τους έξοδα μπιτόνια προκειμένου να λειτουργήσουν οι καυστήρες.
Για το θέμα στάλθηκε και επιστολή στον αστυνομικό διευθυντή Ορεστιάδας.
Στην επιστολή αναφέρεται:
Κύριε Διευθυντά
Μετά από σωρεία καταγγελιών και παραπόνων των μελών μας είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαμαρτυρία ως Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε.
Διαμαρτυρόμαστε διότι σε πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της Α.Δ. Ορεστιάδας παρατηρήθηκε από τις αρχές του χειμώνα το φαινόμενο της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες κεντρικής θέρμανσης αυτών. Το αποτέλεσμα αυτού είναι οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, κυρίως ποινικών, να είναι απάνθρωπες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή φύλαξη αυτών. Το δε προσωπικό των συγκεκριμένων υπηρεσιών για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των χώρων εργασίας του, έχει συνεισφέρει είτε από το υστέρημά του αγοράζοντας πετρέλαιο με μπιτόνια είτε φέρνοντας από την οικία του δικά του θερμαντικά σώματα, προκειμένου να θερμανθεί το ίδιο καθώς και οι κρατούμενοι.
Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως μία ακόμη απαξιωτική συμπεριφορά, στις ήδη υπάρχουσες, η οποία προκαλεί πρόβλημα απόδοσης στο προσωπικό, παρόλα τα όσα προσφέρει με το έργο που επιτελεί, με τα λίγα και συνεχώς μειωμένα υλικοτεχνικά μέσα που του διαθέτει η πολιτεία.
ΑΝ και από ότι φαίνεται χρήματα υπάρχουν ( αγορά σκηνών αρκετών χιλιάδων euro) ουδείς μερίμνησε έγκαιρα για τη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από ιδιώτες και όχι μόνο από τα αποθέματα πετρελαίου του Στρατού.
Έστω και τώρα στη μέση του χειμώνα, προχωρήστε σε εκείνες τις ενέργειες ώστε να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης τα αστυνομικά καταστήματα , προκειμένου να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης και παραμονής των ποινικών κρατουμένων στα κρατητήρια αυτών ,αλλά και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού σας.