«Το παρεμπόριο έχει εξελιχθεί για τη χώρα μας σε σοβαρή μάστιγα που πλήττει όχι μόνο τον εμπορικό κόσμο, αλλά και τα έσοδα του κράτους» τονίζουν όλο και περισσότερο έμποροι και επιμελητήρια και ζητούν εφαρμογή του άρθρου 11 του νόμου 3982/2011 που αφορά στην καταστροφή των προϊόντων παρεμπορίου με κάθε πρόσφορο τρόπο. Η πρωτεύουσα του Έβρου, δεν εξαιρείται από τη γενική εικόνα καθώς το παραεμπόριο και στην Αλεξανδρούπολη «καλά κρατεί», δημιουργώντας σειρά προβλημάτων στους νόμιμους επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την κρίση και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του εξετάστηκε σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δήμο της Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπηρεσιών. (Δήμος, Αστυνομία, ΣΔΟΕ Τελωνείο).
«Τα κυκλώματα του παραεμπορίου δρουν συστηματικά και στις περιφερειακές πόλεις, πουλώντας από CD και ρολόγια μέχρι ρούχα και γυαλιά, ενώ σημαντικό είναι το πλήγμα και για τις μικρές επιχειρήσεις με φρούτα και λαχανικά, που έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την παράνομη πώληση οπωροκηπευτικών» τονίζει στη «Γνώμη» το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κα Ελένη Ιντζεπελίδου. «Ο αφορολόγητος τζίρος των παράνομων εμπόρων είναι μεγάλος και η χώρα χάνει πολλά έξοδα. Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες αγωνίζονται να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους μέσα σε τραγικά αντίξοες συνθήκες» προσθέτει.

Άνεμος αισιοδοξίας
«Από τη σύσκεψη προέκυψε πως οι προσπάθειες για την πάταξη του παραεμπορίου θα ενταθούν και θα υπάρξουν αποτελέσματα» σύμφωνα με την κα Ιντζεπελίδου καθώς οι διαβεβαιώσεις τόσο από την πλευρά της αστυνομίας όσο και από την πλευρά του Δήμου ήταν πως υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
«Η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για καταστροφή των προϊόντων του παραεμπορίου είναι μια καλή ευκαιρία να χτυπηθεί η μάστιγα» υποστηρίζει ο εμπορικός κόσμος.
«Καταλήξαμε πως θα γίνονται συχνότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι θα αξιοποιείται ο νόμος και έτσι θα στείλουμε το μήνυμα πως «η αγορά μας είναι κλειστή για το παράνομο εμπόριο» καταλήγει η επικεφαλής του συνδυασμού «Νέοι Επαγγελματικοί Ορίζοντες».
Ιωάννα Παρασχάκη
Εφ. «Η Γνώμη»