Ο Βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Οικονομική καταστροφή των νέων κτηνοτρόφων σε περίπτωση απένταξής τους από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών του 2005».
Η ενδεχόμενη απένταξη κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, καθώς χρήματα για να επιστραφούν δεν υπάρχουν.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ:

Οι νέοι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να απενταχθούν από το πρόγραμμα νέων Αγροτών του 2005. Πρόκειται για νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το δύσκολο επάγγελμα του κτηνοτρόφου στην επαρχία και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα στην ενίσχυση που προβλεπόταν από το πρόγραμμα των νέων αγροτών του 2005. Στους ανθρώπους αυτούς, που πραγματικά σήμερα είναι κτηνοτρόφοι, δόθηκε τότε το 70% της προβλεπόμενης ενίσχυσης ως προκαταβολή και το 30% θα δινόταν ως 2η δόση με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης κάποιων συμβατικών προϋποθέσεων εκ μέρους τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και η έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν.4056/2012 κ.α. συναφή νομοθεσία) για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, λόγω της γραφειοκρατίας και των επαγγελματικών συμφερόντων ορισμένων κλάδων που εμπλέκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νέων κτηνοτρόφων αδυνατούν να εκδώσουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης. Μη μπορώντας να εκπληρώσουν αυτή τη σημαντική συμβατική τους υποχρέωση οι κτηνοτρόφοι έφτασαν στο χρονικό σημείο όπου θα έπρεπε να καταθέσουν φάκελο για την 2η δόση της ενίσχυσης σε συνεργασία με τον επιβλέποντα μελετητή τους. Η σχετική νομοθεσία όμως προέβλεπε ότι για να κατατεθεί ο φάκελος της 2ης δόσης θα έπρεπε να υπάρχει και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης. Παρόλα αυτά κάποιοι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν ελλιπή φάκελο, ενώ κάποιοι άλλοι καθόλου όπως άλλωστε προβλέπονταν.
Έτσι σήμερα φτάσαμε στο σημείο να ζητείται από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ η απένταξη όσων νέων κτηνοτρόφων δεν κατέθεσαν τον φάκελο της 2ης δόσης και να τους ζητείται η επιστροφή του 70% της αρχικής ενίσχυσης που εισέπραξαν. Ενώ όσοι από τους κτηνοτρόφους κατέθεσαν έστω και ελλιπή τον φάκελο της 2ης δόσης (ενώ αυτό δεν προβλεπόταν) χωρίς την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης μπήκαν σε ένα καθεστώς άτυπης ανοχής από την αρμόδια υπηρεσία.
Για να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή αυτών των νέων κτηνοτρόφων (από την επιστροφή της 1ης δόσης), αλλά και για λόγους ισότιμης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων νέων κτηνοτρόφων, είναι αναγκαίο το Υπουργείο να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να δεχθούν και από τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους, την εκπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων για τη 2η δόση (που δεν το είχαν πράξει αρχικά) και να δοθεί παράλληλα σε όλους ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενός έτους για την προσκόμιση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης. Το ζητούμενο αυτό εύλογο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο διότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του νομικού καθεστώτος (απαιτείται επιπρόσθετα και η σχετική προσαρμογή του) αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων (Ν.4056/2012) είναι απαραίτητο ένα χρονικό διάστημα για τους νέους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να υπερκεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης.
Κατόπιν τούτων
ΕΡΩΤΑΣΤΕ:
– Σκοπεύει το ΥΠΑΑΤ να προβεί στις απαιτούμενες τροποποιήσεις και ρυθμίσεις ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να δεχθούν την εκπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων για τη 2η δόση στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών του 2005 και παράλληλα να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός έτους για την προσκόμιση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης;
Ο ερωτών βουλευτής
Μαρίνος Ουζουνίδης