Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 90 ετών από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας (1923-2013) με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνού, η τοπική εκκλησία υποδέχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην Ορεστιάδα τα ιερά λείψανα του νεομάρτυρα Αγίου Μιχαήλ Μαυρουδή του Αδριανοπολίτου, ο οποίος μαρτύρησε στην Αδριανούπολη το 1493. Τα λείψανα φυλάσσονταν μέχρι το 1922 στο μητροπολιτικό ναό της Αδριανούπολης και μετά την εκκένωσή της παραδόθηκαν στο Βυζαντινό μουσείο Αθηνών μαζί με άλλα ιερά κειμήλια. Πριν λίγα χρόνια το Βυζαντινό μουσείο απέδωσε τα ιερά λείψανα στο μητροπολιτικό ναό Κομοτηνής, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα. Από την Κομοτηνή τα ιερά λείψανα συνόδευσε στην Ορεστιάδα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Μαρωνείας Δημ. Βασιλειάδης.
Τα ιερά λείψανα υπεδέχτηκαν ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, ιερείς, ο δήμαρχος, ο υποδιοικητής της ΙΙΙ Ταξιαρχίας και πλήθος κόσμου. Στη συνέχεια εψάλη ο μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία κοινή συνάντηση των ιεροψαλτών των ιερών μητροπόλεων Διδυμοτείχου και Μαρωνείας, με την ευκαιρία της μεταφοράς των ιερών λειψάνων του αγίου Μιχαήλ Μαυρουδή από την Κομοτηνή στην Ορεστιάδα.
Image and video hosting by TinyPic