Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης
Συνέντευξη τύπου για των απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης παραχώρηση η Λαϊκή Συσπείρωση.
Τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος και Φανή Τρέλλη μίλησαν για τον Καλλικράτη, ενώ κατήγγειλαν
τη Δημοτική Αρχή και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι παραβίασαν απροκάλυπτα τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και μετέτρεψαν την ειδική συνεδρίαση για τα πεπραγμένα σε φιέστα προβολής των θέσεων του δημάρχου.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»
Δυο χρόνια λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης στα πλαίσια της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του Καλλικράτη αποδείχτηκε όπως είχαμε επισημάνει ένας ακόμα οδοστρωτήρας των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας.
Έφερε και φέρνει για το λαό:
• Νέα αύξηση φορολογίας.
• Μεταφορά στους Δήμους, αρμοδιότητες του κράτους στην Εκπαίδευση (κλείσιμο και συγχώνευση σχολείων, μεταφορά μαθητών), στην Υγεία, στην Πρόνοια με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση.
• Χιλιάδες απολύσεις, νέες αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας (προγράμματα «κοινωνικής εργασίας, προσλήψεις εποχικών κλπ).
• Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του Περιβάλλοντος και ιδιωτικοποίηση των υποδομών.
Ψεύδονται ασύστολα και καλλιεργούν αυταπάτες όσοι υποστηρίζουν πως στα πλαίσια μια γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται στο όνομα της πλουτοκρατίας στο επίπεδο της χώρας, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη. Και μάλιστα σήμερα που η οικονομική κρίση οξύνεται και βαθαίνει. Ή ότι το πρόβλημα ήταν το Αθηνοκεντρικό μοντέλο και όχι η καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις που το μεγάλο κεφάλαιο επενδύει σε εκείνες τις περιοχές και κλάδους όπου εξασφαλίζει το μέγιστο ποσοστό κέρδους.
Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων.
Η νέα διοικητική δομή, οξύνει την ανισότητα των περιφερειών της χώρας, εντείνει την ερήμωση της υπαίθρου. Οδηγεί στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκηση.
Δεν πρόκειται για αποκέντρωση, αλλά για ισχυροποίηση του αστικού κράτους. Η Τοπική Διοίκηση γίνεται 100% τοπική κρατική διοίκηση.
Τα περί τοπικής ανάπτυξης είναι εμπαιγμός. Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία, από την κεντρική πολιτική. Νησίδες ευημερίας δεν μπορούν να υπάρξουν όταν γύρω μας τα πάντα ξεθεμελιώνονται.
Από τον απολογισμό του Δημάρχου κ. Λαμπάκη και από την όλη δράση μέχρι σήμερα της πλειοψηφούσας παράταξης γίνεται ολοφάνερο ότι κινούνται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο της κυβερνητικής πολιτικής. Στον ίδιο δρόμο κινούνται και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Με τις αποφάσεις σας εξασφαλίζεται στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, των Δημοτικών έργων και υπηρεσιών.
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ, αποτελεί λαιμητόμο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η πραγματικότητα των αριθμών που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013 είναι αμείλικτη και αποδεικνύει αυτό που όλοι βλέπουμε γύρω μας, δηλαδή ότι κατ’ ουσία έχουμε στάση πληρωμών, του Κράτους προς την Τοπική Διοίκηση. Οι συνεχείς μειώσεις των πόρων προς τους δήμους διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και από τη σημερινή (το διάστημα 2009 – 2012 είχαμε μείωση κατά 60% στις χρηματοδοτήσεις), έχουν φέρει τα πράγματα στο σημείο να μην εξασφαλίζεται ούτε καν η μισθοδοσία των εργαζομένων, οι λειτουργικές ανάγκες των δομών των δήμων, των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, των παιδικών σταθμών, σχολείων κ.λπ.
Ο Προϋπολογισμός του Δήμου που ψηφίστηκε για το 2013, εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» διανύει την τελευταία του παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2013 και μετά γίνεται «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», με τη νέα του μορφή να λειτουργεί σαν ανταποδοτική υπηρεσία με τα λεφτά των συνταξιούχων, αφού απολυθούν όλοι αυτοί που τώρα εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι».
Εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την παιδεία, υγεία και πρόνοια. Οι Δήμοι λειτουργούν ως κρατικοί φορείς προώθησης ενός περιορισμένου «πακέτου κοινωνικών υπηρεσιών» για τα εξαθλιωμένα στρώματα. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων διευκολύνει την επιχειρηματική πρόσβαση του κεφαλαίου σ’ αυτούς του τομείς, την διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των κοινωνικών παροχών και την άμεση μεταφορά της δαπάνης στην κάθε οικογένεια. Σαν συνέπεια υπάρχει η ενίσχυση των ταξικών διαφοροποιήσεων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας:
π.χ. σχολικές επιτροπές: η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης οδηγεί σε νέα επιβάρυνση των γονιών για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες, ενώ τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες.
Η μεταφορά των μαθητών κινδυνεύει επί της ουσίας να καταργηθεί
Το πρόβλημα με το προσωπικό των δήμων είναι ήδη εκρηκτικό. Καταργείται η σταθερή και μόνιμη εργασία και αντικαθίσταται με τους «προσωρινούς» εργαζόμενους από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και άλλα παρόμοια και με αποδοχές επιπέδου επιδόματος ανεργίας.
Η λειτουργία των παιδικών σταθμών που στηρίζεται σε πόρους από προγράμματα του ΕΣΠΑ μειώνονται σταθερά χωρίς να υπάρχει μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος και μεταφέρεται στις πλάτες των γονιών.
Από 1/1/2013 δεκάδες νέες αρμοδιότητες δίδονται στους δήμους που μέχρι σήμερα είναι κρατικές και σε συνδυασμό με το κλείσιμο άλλων δομών τους κράτους (εφορίες, ΙΚΑ, Ιατρεία, Σχολεία κ.λπ) οδηγούμαστε σε εφιαλτικές σκηνές για τους κατοίκους της περιφέρειας. Ιδιαίτερα για τα απομακρυσμένα χωριά, που η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες θα αποτελεί μονοήμερο ταξίδι.
Οι πόροι της ΣΑΤΑ από χρόνο σε χρόνο είναι συνεχώς μειούμενοι και μη αποδιδόμενοι. Πρακτικά πλέον δεν θα υπάρχουν «τεχνικά προγράμματα» για τους δήμους. Η θεσμοθέτηση μηχανισμού παρακολούθησης των προϋπολογισμών των δήμων που θα εφαρμοστεί άμεσα και η κυβέρνηση του έδωσε ειρωνικά τον τίτλο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», θα έχει ως συνέπεια:
Για όσους δήμους έχουν «αποκλείσεις» εσόδων να επιβάλλονται μέτρα όπως προβλέπεται περιορισμός δαπανών, παρακράτηση της ΣΑΤΑ, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση ιδίων εσόδων μέσω αύξησης υφισταμένων τελών και θεσμοθέτηση νέων τοπικών φόρων.
Σε περίπτωση που κάποιος δήμος δεν έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό προβλέπονται νέοι δυσβάσταχτοι δανεισμοί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα κληθούν να αποπληρώσουν οι δημότες του δήμου.
Η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μονοπώλια, προχωρά στο σχεδιασμό ίδρυσης και στην Περιοχή μας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), που σημαίνει ασυδοσία για το μεγάλο κεφάλαιο, εργασιακό καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους. Είναι απαίτηση της πλουτοκρατίας, που σε συνθήκες οικονομικής (καπιταλιστικής) κρίσης θέλει να επενδύσει τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια της προηγούμενης περιόδου, για να αποκτήσει νέα κέρδη. Επειδή αυτό θα είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα έχουμε μπροστά μας καλούμε την Δημοτική Αρχή και τις άλλες παρατάξεις να απορρίψουν αυτά τα σχέδια.
Οι υποστηρικτές αυτών των σχεδίων προβάλλουν ως «θετικό αντάλλαγμα» ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ποντάροντας βέβαια στο γεγονός ότι η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα και την περιοχή μας.
Τους απαντάμε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία που ζούμε και βέβαια οι θέσεις, που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες. Το ξεζούμισμα δε των εργαζομένων τεράστιο.
Ο ΟΛΑ βήμα-βήμα «καθαρίζει» το χώρο από κάθε δημόσια – δωρεάν χρήση, επιβάλλει αυξήσεις τελών ελλιμενισμού και εισιτηρίων την ίδια ώρα αποδέχεται (χωρίς έσοδα) να είναι το λιμάνι πάρκιγκ παροπλισμένων πλοίων γνωστής εταιρείας. Απ’ ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλα χειρότερα σε βάρος του λαού, όπως ξεπούλημα των λιμανιών σε πολυεθνικές εταιρείες που ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Η επίκληση της οικονομικής κρίσης ως αφορμή για νέο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας πρέπει να ξεσηκώσει το λαό.
Ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ) ξεπούλησε το χώρο του πάρκιγκ κάτω από το Φάρο με στόχο να αποκτήσει η εταιρεία έσοδα με την κατάργηση απ αυτό το χώρο της ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και το νέο χαράτσωμα των δημοτών για μια θέση στάθμευσης.
Το ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στη συνεδρίασή του (21/3/12) – μετά από ομόφωνη πρόταση του ΔΣ της ΔΕΥΑΑ – αποφάσισε, κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν μόνο οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης), να διατηρήσει το ειδικό τέλος του 80% στην αξία του νερού.
Δηλαδή, να παραμείνει το ληστρικό αυτό τέλος το οποίο πληρώνουμε εδώ και δεκαετίες με τη δικαιολογία έργων ύδρευσης – αποχέτευσης για τα οποία όμως ο Δήμος φορτώνεται κάθε φορά με νέα δάνεια, τα οποία πληρώνει και πάλι ο λαός.
Η απόφαση σας για το δάνειο των 8 εκατομμυρίων, για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις που άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, φορτώνει νέα βάρη στους Δημότες του Δήμου μας, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα πλήττονται από τα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζουν Τρόϊκα και συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.
Γίνεται φανερό ότι η Δημοτική Αρχή δεν διεκδικεί έργα και υποδομές που είναι αναγκαία για τον τόπο και τις λαϊκές ανάγκες, όπως: για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αντιπλημμυρική προστασία( ξαναπλημμύρισε ο οικισμός στην Άβαντος), την κατασκευή αρδευτικών έργων και φραγμάτων, την αντισεισμική θωράκιση, την πυρασφάλεια, τη λαϊκή στέγη κ.ά..
Προωθεί τις περίφημες συμπράξεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα ξεπουλώντας στο μεγάλο κεφάλαιο δημοτική περιουσία και υπηρεσίες.
Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται για όλα τα Δημόσια έργα και γι αυτά που συζήτησε το Δ.Σ.. είναι: «Δημόσιο έργο: Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό». «Δημόσιο έργο από ποιόν και για ποιόν».
Είναι φανερό ότι ο δρόμος που έχει επιλέξει ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.
Η αντίληψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτός εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.
Στη βάση αυτής της αντίληψης, της αναγκαιότητας του εργατικού – λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντά στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων σήμερα της λαϊκής οικογένειας.
Επικεντρώνουμε στους βασικούς άξονες διεκδίκησης:
-Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
-Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
-Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα. Άμεσα:
την πλήρη κατάργηση του τέλους του 80% επί της αξίας του νερού που παρακρατείται κερδοσκοπικά εδώ και χρόνια από τους δημότες.
τη μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης και σε μια πορεία την πλήρη κατάργησή τους προκειμένου να ανακουφιστούν έστω και προσωρινά οι λαϊκές οικογένειες.
πλήρη κατάργηση όλων των ανταποδοτικών τελών σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Όλες αυτές οι ανάγκες, δημόσια αγαθά, να παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και να καλύπτεται το κόστος τους από δημόσιες δαπάνες, από τα δισεκατομμύρια που οφείλει το δημόσιο στην Τοπική Διοίκηση.
μείωση 30% στα τιμολόγια του νερού για όλα τα λαϊκά στρώματα. Να μη διακοπεί το νερό σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο, «χαμηλοσυνταξιούχο». Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα
-Να λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από ένα οργανωμένο δημόσιο δίκτυο παιδικών σταθμών, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών και όχι κάποιες, πλήρως στελεχωμένοι, χωρίς τροφεία, με λυμένο το θέμα της μεταφοράς των παιδιών με δημόσια ασφαλή μέσα και ειδικό προσωπικό.
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
-Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. Επίσης την εξάπλωση και θεσμοθέτηση του εθελοντισμού σε ευαίσθητες κοινωνικές δομές και άλλες υπηρεσίες, που είτε δεν υπάρχει καθόλου κρατική μέριμνα, είτε καταργείται κι αυτή η στοιχειώδης. Η κυβέρνηση και η ΕΕ προσπαθούν να προωθήσουν τον εθελοντισμό με κύριο στόχο τη συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοινωνική συνοχή που κινδυνεύει από τη διευρυνόμενη εξαθλίωση. Η ενίσχυση του εθελοντισμού αξιοποιείται και από τη Δημοτική Αρχή για την κατάργηση της σταθερής και με πλήρη δικαιώματα εργασίας.
-Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ενταξη των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα του Δήμου.
-Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
-Άμεση λύση στη μεταφορά των μαθητών
-Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών – Αφορολόγητο πετρέλαιο σ’ αυτές
-Διεκδικούμε Εργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, έντονα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, αποκλεισμούς από χιονοπτώσεις κ.λπ., ρύπανση του αέρα και του εδάφους).
-Απαιτούμε την επιστροφή της παραλιακής ζώνης στο Δήμο.
Όλος αυτός ο χώρος να είναι προσβάσιμος και αξιοποιήσιμος από το λαό ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΤΙΜΟ. Κάθε ανάπλαση του χώρου να γίνει με κριτήριο το συμφέρον των δημοτών και όχι των ιδιωτών.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας όχι μόνο στα τέλη στάθμευσης, αλλά και στα τέλη ελλιμενισμού σκαφών μικροεπαγγελματιών & ερασιτεχνών ψαράδων. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιβάρυνση της τιμής των εισιτηρίων για Σαμοθράκη, εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην αγορά πλοίου από τις Δημοτικές Αρχές. Οι Ναυτιλιακές γραμμές να είναι υπόθεση του κράτους με φτηνά εισιτήρια για το λαό.
Όλοι μαζί:
Nα αντιπαλέψουμε την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που θα έχει βαριές συνέπειες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές για όλο το λαό.
-Ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, κ.λπ—
-Κατοχύρωση Ενέργειας – Μεταφορών ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν (π.χ. άρδευση αγροτικών καλλιεργειών) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
-Κοινωνικό δικαίωμα ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος για όλους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο, με τη δημιουργία και ενίσχυση χώρων πρασίνου και αναψυχής, παιδικών χαρών κ.λπ.
-Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων – μεταναστών – προσφύγων.
-Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.