Της Κικής Ηπειρώτου
Ολοένα και περισσότεροι είναι οι συμπολίτες μας που εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους. Με το άλλοθι της οικονομικής κρίσης, δεκάδες σκυλιά, τα περισσότερα μάλιστα ράτσας, εγκαταλείπονται σε διάφορα σημεία της πόλης ή των περιχώρων, όπου στη συνέχεια εντοπίζονται από φιλόζωους, οι οποίοι όμως είναι σχεδόν αβοήθητοι, από την στιγμή που κανένα από τα ζώα αυτά δεν έχει μικροτσίπ, όπως επιβάλλει η νομοθεσία. Έτσι, ο ιδιοκτήτης είναι αδύνατον να εντοπιστεί και να υποστεί τις συνέπειες…
Τα περιστατικά το τελευταίο διάστημα αυξάνονται συνεχώς. Τα σκυλιά που εγκαταλείπονται, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ράτσας, κυνηγόσκυλα, ροτβάιλερ, χάσκι, αλλά και πιο μικρόσωμες φυλές. Το πρώτο πράγμα που φροντίζουν είτε οι εθελοντές του φιλοζωικού σωματείου «Κιβωτός» είτε μεμονωμένοι φιλόζωοι μόλις βρουν ένα σκύλο που μοιάζει να είναι… στα χαμένα, είναι να φροντίσουν να το μεταφέρουν σε κάποιον κτηνίατρο. Η ελπίδα, κάθε φορά, είναι πως ίσως το σκυλί να διαθέτει μικροτσίπ, ώστε να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης. Άλλωστε, ορισμένες φορές, σπάνια είναι η αλήθεια, το σκυλί έχει απλώς χαθεί και δεν έχει πέσει θύμα εγκατάλειψης.
Πρόσφατα, δύο περιστατικά εγκατάλειψης προκάλεσαν αίσθηση στη φιλοζωική κοινότητα της πόλης μας. Στην πρώτη περίπτωση, ένα υπερβολικά αδύνατο κυνηγόσκυλο εντοπίστηκε από φιλόζωο στην περιοχή των Λουτρών. Στο δύσμοιρο τετράποδο δεν είχε απομείνει παρά ελάχιστος μυικός ιστός, σημάδι πολυήμερης ασιτίας, αλλά κι εξασθενημένου οργανισμού από τη σοβαρή ασθένεια της διροφιλαρίωσης.
Άλλο ένα περιστατικό, ενός επίσης ράτσας σκύλου, ο οποίος βρέθηκε να περιφέρεται στην περιοχή του Μαΐστρου από φιλόζωο συμπολίτη μας. Μετά από εξετάσεις αίματος, ο σκύλος βρέθηκε να πάσχει από 3 σοβαρές ασθένειες, ενώ ούτε η κλινική του εικόνα είναι η καλύτερη δυνατή. Για τα περιστατικά έχει ενημερωθεί και συνδράμει η «Κιβωτός», κι όποιος πολίτης επιθυμεί να βοηθήσει είτε παρέχοντας κάποιον χώρο για φιλοξενία είτε οικονομικά για τις πολυέξοδες θεραπείες, μπορεί να επικοινωνεί στα τηλέφωνα του ΔΣ του Σωματείου που βρίσκονται στο site kivotosalexpolis.gr.

«Να γίνονται έλεγχοι»
Αυτό που ζητούν οι φιλόζωοι είναι να γίνονται επιτέλους οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία έλεγχοι στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, προτού το φαινόμενο βγει εκτός ελέγχου και γεμίσει η πόλη αδέσποτα ζώα. Άλλωστε, ο δήμος έχει εδώ και πολύ καιρό εξαγγείλει τέτοιους ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία, δίχως ωστόσο να έχει οργανωθεί όπως ορίζει η νομοθεσία.

Τι ακριβώς είναι το microchip;
Πρόκειται για μια κάψουλα (11 χιλιοστά μήκος, 1 χιλιοστό πάχος, 0,67 γραμμάρια βάρος, κατασκευασμένη από βιοενεργό γυαλί, με ειδική αντιολισθητική επικάλυψη ώστε να μην μετακινείται) που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά στοιχεία (έναν μοναδικό κωδικό αριθμό) και εμφυτεύεται στο ζώο ανώδυνα, χωρίς αναισθητοποίηση, μέσο μίας ειδικής σύριγγας, συνήθως από την αριστερή πλευρά του τραχήλου.
Αυτός ο αριθμός αποτελεί την «ταυτότητα» του ζώου και θεωρείτε διεθνώς ως η πιο αξιόπιστη μέθοδος σήμανσης.
Με την τοποθέτηση καταχωρείτε ο αριθμός, τα χαρακτηριστικά του ζώου, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη σε μία βάση δεδομένων. Αρμόδιος φορέας για αυτή τη βάση στην χώρα μας είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ).
Η ανάγνωση του κωδικού γίνεται πολύ εύκολα από κάθε κτηνίατρο, φέροντας απλώς ένα ειδικό μηχάνημα εκπομπής χαμηλής συχνότητας ραδιοκυμμάτων, περιμετρικά στην περιοχή εμφύτευσης.
Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται, μέσο του κτηνιάτρου του, να ενημερώνει τον ΠΚΣ για κάθε αλλαγή των στοιχείων (αλλαγή διεύθυνσης, κυριότητας, θανάτου).

Τα οφέλη από τη χρήση του microchip είναι πολλαπλά:
Μειώνεται το φαινόμενο της εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων. Ο ιδιοκτήτης πλέον αποκτά ένα αίσθημα ευθύνης έτσι ώστε να μην παρατάει εύκολα το ζώο του επειδή μεγάλωσε και του δημιουργεί προβλήματα, ή επειδή ήρθε το καλοκαίρι και θέλει να φύγει για διακοπές.
Διευκολύνεται η ανεύρεση των χαμένων ζώων.
Αποτελεί μια μέθοδο αποτροπής της κλοπής και διευκολύνεται η ανεύρεση των κλεμένων ζώων.

Είναι υποχρεωτικό το microchip;
Σε κάθε επίσκεψη του κατοικιδίου μας στον γιατρό, ο κτηνίατρος υποχρεούται να «διαβάζει» πρώτα τον αριθμό του ζώου και να επαληθεύει την ιδικτησία του. Εάν διαπιστώσει ότι πρόκειται για κατοικίδιο χωρίς microchip, καθήκον του είναι να επισημάνει στον συνοδό την αναγκαιότητα του και να του προτείνει την άμεση τοποθέτηση.
Σε περίπτωση που ο συνοδός αρνηθεί, ο κτηνίατρος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την περεταίρω εξέταση του ζώου. (Νόμος 3170/2003)
Κάθε σκύλος που πρόκειται να ταξιδέψει με αεροπλάνο, πλοίο, ή τρένο, είναι υποχρεωτικό να φέρει το microchip. Σε περίπτωση ελέγχου, εκτός από το χρηματικό πρόστιμο που επιβάλετε στον συνοδό του σκύλου, είναι πολύ πιθανόν να του απαγορέψουν το ταξίδι.

Ποιό είναι το κόστος του microchip;
Το κόστος για το microchip είναι 40 ευρώ (20 ευρώ, περίπου, η αξία του υλικού και η τοποθέτηση, και 20 ευρώ, περίπου, η καταγραφή στον ΠΚΣ).
Εφ. «Η Γνώμη»