Παράσταση σε 12 συναντήσεις.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνει σε συνεργασία με την Χαρίκλεια Βουτσά M.A Performance, ένα βιωματικό σεμινάριο μελέτης παραδοσιακών δρώμενων και τελετουργιών μέσα από πρακτικές θεάτρου.
Οι συμμετέχοντες μέσα από 12 δίωρες συναντήσεις θα έρθουν σε επαφή με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν μια παράσταση, μέσα από τη μελέτη σύγχρονων παραστατικών τεχνικών και εθίμων από τους πληθυσμούς της βόρειας Ελλάδας και τη μεταξύ τους αντίστιξη. Θα επεξεργαστούν τις έννοιες σε πρακτικά εργαστήρια και θα δημιουργήσουν στο τέλος του κύκλου ένα αυτόνομα παραστατικό έργο (performance), το οποίο θα παρουσιάσουν. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες προερχόμενοι από όλα τα πεδία επαγγελματικού προσανατολισμού και δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενή τους γνώση ή συμμετοχή σε κάποιο είδος παραστατικής τέχνης (μουσική -θέατρο -χορός -performance art).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Σε κάθε μάθημα θα υπάρχει ένα σύντομο θεωρητικό κομμάτι το οποίο κάθε φορά θα άρει προβληματισμούς σχετικά με το θέμα που μελετούμε και θα ακολουθεί πρακτικό εργαστήρι για εξάσκηση των στοιχείων που είδαμε. Η θεωρητική παρουσίαση θα προκύπτει από τη συγκριτική μελέτη εθίμων της Β. Ελλάδας με έμφαση στην περιοχή της Θράκης και διαφορετικών εκφάνσεων των παραστατικών τεχνών, με το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών να προέρχεται από τη σύγχρονη τέχνη.

Τα επιμέρους στοιχεία των παραστατικών τεχνών που θα μελετηθούν είναι :
το σώμα (ή η απουσία αυτού που κινείται και πρωταγωνιστεί στη δράση,
ο χώρος (εξωτερικός-εσωτερικός) τέλεσης εθίμων και παραστάσεων αντίστοιχα,
το φως (και η σκιά) σε σχέση με την παράσταση και τη λειτουργία της σκιάς,
η μεταμόρφωση του σώματος και η επιτηδευμένη εμφάνιση μέσω φορεσιάς, χρήση χρώματος πάνω στο σώμα και μάσκας,
τα αντικείμενα (χρηστικά ή επινοημένα)
τα ζώα ή μέρη αυτών και ο λατρευτικός τους χαρακτήρας και θυσίες.

Σχεδιασμός Επιμέλεια σεμιναρίου:
Χαρίκλεια Βουτσά
M.A. PERFORMANCE

Πληροφορίες και εγγραφές:
2551036663 – info@emthrace.org
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
ΕΝΑΡΞΗ: Δευτέρα 04/02/2013 στις 18:00 (Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 18:00-20:00)

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

H Χαρίκλεια Βουτσά είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστημόνων Προσχολικής Αγωγής κ Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και της Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλού Μάνου. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο πάνω στις παραστατικές τέχνες και ειδικότερα στην «Δημιουργία Παράστασης». Έχει μελετήσει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τις τεχνικές butoh, tai-chi, contact improvisation, installation performance, και της χορογραφίας. Έχει συνεργαστεί ως περφόρμερ με τους xsoma, Ράνια Μπέλου, Χριστόδουλο Παναγιώτου, δρώσα μάζα, Gerry Pilgrim, Σώμα ως, εύδουσιν, Marie Gabriel Rotie, Δανάη Πάππα, Freefall Performing Lab. Έχει παρουσιάσει περφόρμανς σε φεστιβάλ και καλλιτεχνικές εκθέσεις σε Λονδίνο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη κ έχει δημιουργήσει την ομάδα περφόρμανς S.A.P..Τα τελευταία 10 χρόνια, διδάσκει τέχνες και τεχνικές περφόρμανς σε διάφορους φορείς πολιτισμού και σε σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ARTIS Λονδίνο, Σχολή Καλών Τεχνών Tours Γαλλία, Κέντρο Mελέτης Xορού “Isadora & Raymond Duncan, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τμήμα Μεταπτυχιακών Φοιτητών Μουσειολογίας Α.Π.Θ., Άσυλο του Παιδιού, Σχολές Χορού Καφαντάρη).