Της Κικής Ηπειρώτου

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μισθοί των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στον Έβρο, όπου οργιάζει και η ανασφάλιστη εργασία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, σε πανελλαδικό επίπεδο, φτάνει το 21,72%. Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση, από τα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΕΠΕ προκύπτει ότι, κατά το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2012, κατατέθηκαν στις Περιφερειακές Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Οι 35.351 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 15.814 αφορούν μετατροπή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση, σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και 9.948 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Κατά το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2012, στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατατέθηκαν 631 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούσαν 79.186 εργαζόμενους και ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών τους ήταν 21,09%.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα και κατ’ εφαρμογή του Ν. 4046/12, 40.297 επιχειρήσεις προέβησαν σε μειώσεις αποδοχών που αφορούσαν 178.058 εργαζόμενους. Ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων ήταν 21,72%.
Τα ανωτέρω στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, για τα προβλήματα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Χαμένοι από χέρι
«Όλες οι μετατροπές στις εργασιακές σχέσεις στην περιοχή μας αφορούν μειώσεις μισθών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Απόστολος Γκιγκούδης.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου περισσότερο από το 50% των υπαλλήλων έχουν εξαναγκαστεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ με τη λήξη της μετενέργειας την 1η Μαρτίου «κανείς δεν καλύπτεται από πουθενά», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκιγκούδης. «Ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί να ορίζει τον κατώτατο μισθό σε όποιο επίπεδο θέλει. Είναι απαράδεκτο και παράνομο να καταργείται ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως η συλλογική σύμβαση εργασίας και ο διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών».
Αυτό που επίσης «οργιάζει» στην περιοχή μας είναι η ανασφάλιστη εργασία. Όπως δείχνουν τα πανελλαδικά στοιχεία, η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει το 35%, ενώ σε ορισμένους επαγγελματικούς χώρους, όπως οι επιχειρήσεις εστίασης, φτάνει και στο 44%. «Πολύς κόσμος έχει αναγκαστεί, επειδή δεν τα βγάζει πέρα, να έρχεται σε προφορική συνεννόηση με τον εργοδότη, προτιμώντας να δουλέψει ανασφάλιστος και να παίρνει στο χέρι τα χρήματα που θα πήγαιναν στο ασφαλιστικό ταμείο», αναφέρει ο κ. Γκιγκούδης, «ενώ άλλοι δουλεύουν 8ωρο, ενώ έχουν δηλωθεί για 4ωρο και αμείβονται κάπου στη μέση… Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πλέον εντελώς ζούγκλα. Έγιναν πολλά λάθη, όπως παραδέχθηκε και η τρόικα, τα οποία όμως πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι, από τους οποίους, κανείς δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει συγνώμη και να προσπαθήσει να επανορθώσει…».

info
Πρωταθλήτρια στο ποσοστό μείωσης μισθών με 28,50%, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας, αναδείχθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2012 κατέγραψαν πανελλαδικά, έκρηξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση μισθών (κατά μέσο όρο) κατά 22,9% αλλά και αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ: -από τις 14/2/2012 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου για το νέο μνημόνιο) μέχρι τις 15/5/2012 σε 16.338 επιχειρήσεις με 64.201 εργαζομένους συμφωνήθηκαν ατομικές συμβάσεις εργασίας με, μεσοσταθμική, μείωση μισθών ύψους 22,9%. Ειδικά για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το ποσοστό μείωσης μισθού μέσω των ατομικών συμβάσεων κινείται στο 28,5% έναντι 23,5% της Κεντρικής Μακεδονίας και 24,30% της Δυτικής Μακεδονίας.
Εφ. «Η Γνώμη»