Τρία σκυλιά νεκρά στην περιοχή Ποιμενίδη
Της Κικής Ηπειρώτου
Νεκρά βρέθηκαν την Τρίτη το πρωί σε διάφορα σημεία της περιοχής Ποιμενίδη στην Αλεξανδρούπολη τρία σκυλιά, το ένα από τα οποία φορούσε και λουράκι. Στα άτυχα τετράποδα δεν εντοπίστηκαν σημάδια δηλητηρίασης, ωστόσο το γεγονός ότι βρέθηκαν και τα τρία νεκρά δημιουργεί σοβαρές υποψίες για συγχρονισμένο χτύπημα κάποιων ασυνείδητων με φόλες… Το θέμα προκάλεσε αναστάτωση σε φιλόζωους, αλλά και γονείς που κατοικούν στην περιοχή ή στέλνουν τα παιδιά τους σε κάποιο από τα δημοτικά που βρίσκονται εκεί. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, κι έχει με τραγικό τρόπο αποδειχθεί, το δηλητήριο της φόλας, όποιο κι αν είναι αυτό, όσο «εξελιγμένο» και «προηγμένο», δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ δίποδων και τετράποδων. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι, είδε κάτι ύποπτο το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης, οφείλει να ενημερώσει την αστυνομία, προτού θρηνήσουμε όχι μόνο σκύλους, αλλά και ανθρώπους.
Να επισημανθεί ότι τα περιστατικά με φόλες είναι ιδιαίτερα συχνά στην περιοχή μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με δεκάδες αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα σκυλάκια να βρίσκουν φρικτό θάνατο. Στην περίπτωση της Κομοτηνής μάλιστα, το εκεί φιλοζωικό σωματείο, μετά από ομαδικές δηλητηριάσεις, αναγκάστηκε στην αποκήρυξη του δράστη ή των δραστών με ένα ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ…
Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση φόλας
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι το ζωάκι σας δηλητηριάστηκε είναι να του προκαλέσετε ΕΜΕΤΟ.
Εμετικά φάρμακα θα βρείτε στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με θεϊκό χαλκό και κοινή γαλαζόπετρα σε διάλυση 2% (μισό κουταλάκι γαλαζόπετρα , σ΄ένα ποτήρι χλιαρό νερό). Χορηγήστε στο σκύλο ή τη γάτα με ένα κουτάλι το μείγμα αυτό, λίγο-λίγο, μέχρι να προκληθούν σπασμοί εμετού. Αν σας είναι δύσκολο να φτιάξετε ακόμα και αυτό το μείγμα τη δεδομένη στιγμή, δώστε τότε στο ζωάκι να πιει χλιαρό αλατόνερο, που συνήθως προκαλεί εμετό σε λίγα μόνο λεπτά. Αφού κάνει εμετό βοηθάει να του δώσετε να πιει με μία σύριγγα το ασπράδι από 2 αυγά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ χορηγήσετε ξύδι με λάδι, γιατί μπορεί να πεθάνει από αναρρόφηση στους πνεύμονες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ προκαλέστε εμετό αν το ζώο τρικλίζει ή παρουσιάζει κι άλλα νευρικά συμπτώματα, όπως μυϊκό τρόμο και σπασμούς. Μπορεί το εμετικό κατά λάθος να εισέλθει στους πνεύμονες και το ζώο να πάθει εισροφητική πνευμονία.
Δώστε στο ζώο χάπια ενεργού άνθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου.
Θα βοηθήσει πολύ τη διάσωσή του αν γνωρίζετε από τι ακριβώς δηλητηριάστηκε (& σε ποια ποσότητα)καθώς & αν μπορείτε ενδεχομένως να το πάρετε μαζί σας στον γιατρό.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με:
Εμφιαλωμένο νερό
Αλάτι
Σόδα φαγητού
Ταμπλέτες ενεργού άνθρακα
Ατροπίνη και σύριγγες
Κονάκιον (Βιταμίνη K1)
Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πώς να τα χρησιμοποιήσετε για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες. Αυτό μπορεί να σώσει τη ζωή του ζώου σας.
Μεταφέρετε άμεσα το ζώο σας στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Μην εφησυχάσετε ακόμα & αν θεωρήσετε ότι το ζωάκι σας είναι καλύτερα. Αυτές είναι οι πρώτες βοήθειες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι αρκετές για να σώσουν τη ζωή του «φίλου» σας.
Εφ. «Η Γνώμη»