Απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνο Ουζουνίδη σχετικά με την εξαίρεση του Σουφλίου και των Σαπών από την δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης φορολογουμένων, έδωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο βελτιώσεων και τονίζει ότι θα λειτουργήσουν γραφεία των εφοριών σε χώρους όπου θα υποδείξουν οι δήμοι.

Η απάντηση του υπουργού.
Α. Στα πλαίσια της ευρύτερης αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, την μείωση του κόστους παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, την δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων, καθώς και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων για τη δραστηριοποίηση τους στον νευραλγικό τομέα των ελέγχων και για την ενίσχυση των Δικαστικών Τμημάτων, έχει ανασταλεί, συνολικά, μέχρι σήμερα, η λειτουργία ενενήντα επτά (97) Δ.Ο.Υ., μεταξύ των οποίων και των Δ.Ο.Υ. Σουφλίου του Νομού Έβρου και Σαπών του Νομού Ροδόπης και από 14 Ιανουαρίου 2013, θα ανασταλεί η λειτουργία και των υπόλοιπων εβδομήντα επτά (77) Δ.Ο.Υ., που πρόκειται να συγχωνευθούν.
Β. Προκειμένου με την αναδιοργάνωση αυτή να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύνεται η δυνατότητα τους να διεκπεραιώνουν φορολογικές υποθέσεις εκτός Δ.Ο.Υ., αναβαθμίζονται σημαντικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και υλοποιούνται πολλές νέες, με απώτερο στόχο να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις Δ.Ο.Υ..
Γ. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, σε ορισμένες περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, θα λειτουργήσουν Γραφεία της Δ.Ο.Υ υποδοχής, τα οποία θα ασκούν μέρος των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων των Δ.Ο.Υ. και θα στεγάζονται σε χώρους που θα διαθέσουν οι Δήμοι. Με την αριθμ. Δ6Α 1144729 ΕΞ 2012/19-10-2012 (Β’ 2828) Υπουργική απόφαση έχει ορισθεί η λειτουργία Γραφείων των Δ.Ο.Υ. Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής στις έδρες Δήμων Σουφλίου και Μαρώνειας-Σαπών, αντίστοιχα.
Δ. Σε κάθε περίπτωση μετά από την ολοκλήρωση των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, θα εντοπίσουν τυχόν προβλήματα, που πιθανόν θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες οργανωτικές μεταβολές, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Διαβάστε ΕΔΩ την ερώτηση του κ. Ουζουνίδη.