Πάνω από 3.000 ΑμεΑ στην αναμονή για αξιολόγηση στον Έβρο
Της Κικής Ηπειρώτου
Ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες τα άτομα που βρίσκονται στην λίστα αναμονής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας(ΚΕΠΑ) στον Έβρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Έβρου που δημοσιεύει η ΕΡΑ Ορεστιάδας. Την ίδια στιγμή, στο δήμο Αλεξανδρούπολης, πολλές είναι οι περιπτώσεις εκείνων που αποδείχθηκε ότι λάμβαναν προνοιακά επιδόματα, δίχως να τα δικαιούνται… Η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και τους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να διακόπτεται και η καταβολή του αναπηρικού επιδόματος ή σύνταξης. «Πολλά άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και καλούνται φίλοι και συγγενείς να συνδράμουν» είπε στην Ε.ΡΑ. ο επίτιμός πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Τοπτσής, προσθέτοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και τα ποσοστά αναπηρίας που αποδίδονται από τις ιατρικές επιτροπές, είναι πλέον «φειδωλά». Ο κ. Τοπτσής εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο «της ανακάλυψης των μαϊμού αναπήρων», όπως είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι σε αυτήν την διαδικασία δεν θα πρέπει να «την πληρώσουν» και όλα τα υπόλοιπα ΑμεΑ. Επίσης σημείωσε ότι ήδη σε πολλούς που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη εφ’ όρου ζωής, έχουν ειδοποιηθεί να καταθέσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους και να περάσουν από ιατρική επιτροπή.
Επίδομα δίχως να το δικαιούνται
Περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που ενώ λάμβαναν τα προνοιακά επιδόματα δεν εμφανίστηκαν όπως όριζε η διαδικασία για επανεξέταση στις αρμόδιες επιτροπές, κι έτσι θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρηματικά ποσά των επιδομάτων τους, υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης που συνεδρίασε τη Δευτέρα, ήρθαν ως έκτακτα θέματα περιπτώσεις συμπολιτών μας που είτε αποδείχθηκε πως εισέπρατταν χρήματα δίχως να τα δικαιούνται, είτε δεν εμφανίστηκαν στην αρμόδια επιτροπή για τον επανέλεγχο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Χρήστο Γερακόπουλο, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που εισέπραξαν χρήματα δίχως να τα δικαιούνται και θα πρέπει αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν στο δήμο. Παράλληλα, από τα 49 άτομα με προβλήματα ακοής και ομιλίας, μόνο τα 16 εμφανίστηκαν για να δώσουν εξηγήσεις. Έτσι, οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπρατταν.
Στοιχεία κι αριθμοί
Η διαδικασία απογραφής δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο. Όπως προέκυψε τότε η διαφορά από το έτος 2011 στο 2012 αγγίζει τα 111 εκατ. ευρώ, χρήματα που κέρδισε τελικά το ελληνικό δημόσιο.
Συγκεκριμένα, οι λαμβάνοντες προνοιακών επιδομάτων το έτος 2009 έφτανε στα 237.872 άτομα, το 2010 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στα 244.887 άτομα, το 2011 συγκρατήθηκε στα 240.292 άτομα μετά από παρεμβάσεις και τελικά το 2012 μετά την απογραφή το νούμερο αυτό κατέβηκε στα 203.998 άτομα.
Έτσι, το 2009 δόθηκαν 802.662.438 ευρώ, το 2010 887.434.681 ευρώ, το 2011 941.289.609 και για το 2012 830.650.500 ευρώ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Νομός Πιερίας, όπου από τα 590 άτομα που έπαιρναν πέρυσι επίδομα τυφλότητας στην φετινή απογραφή βρέθηκαν μόνο 270 άτομα.
Άλλο παράδειγμα είναι στο νομό Βοιωτίας, όπου για το 2011 έπαιρναν επίδομα βαριάς αναπηρίας 1.678 άτομα και στην φετινή απογραφή βρέθηκαν 1.297 άτομα.
Σε τραγική κατάσταση οι δομές Πρόνοιας
Αποψιλωμένες από πόρους και προσωπικό, χωρίς να διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα μέσα για τη λειτουργία τους, οι υποδομές Υγείας και Πρόνοιας, κρατικές ή δημοτικές, αδυνατούν να προσφέρουν ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη. Νοσοκομεία χωρίς θέρμανση, ιδρύματα χωρίς τρόφιμα, δομές χωρίς ρεύμα καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες που πολλαπλασιάζονται. Ολο και πιο συχνά σημειώνονται περιστατικά που φέρνουν με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες ασθενείς, χρονίως πάσχοντες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και οι οικογένειές τους. Το πιο πρόσφατο από αυτά αφορά στην απειλή της 35χρονης κωφάλαλης να θέσει τέρμα στη ζωή της, αφού η διακοπή της χορήγησης του προνοιακού επιδόματος είχε ως αποτέλεσμα να αδυνατεί να συντηρήσει τον εαυτό της και τα δυο ανήλικα παιδιά της. Στην ίδια ουρά αναμονής περιμένουν, προκειμένου να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές, χιλιάδες ανάπηροι, που στερούνται κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής την αναπηρική σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα. Την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται καλούνται να διαχειριστούν οι δήμοι, με μια σειρά στοιχειώδεις υπηρεσίες Πρόνοιας.
Μια εικόνα για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα δίνει η έρευνα που έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή, οι κοινωνικές δομές των δήμων προσεγγίζουν τις 3.000 και εξυπηρετούν 48.000 ανθρώπους. Οι δραστηριότητές τους αφορούν σε ποσοστό 38% στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και την ψυχολογική υποστήριξη, σε ποσοστό 23% στη διανομή τροφίμων και σε ποσοστό 7% στην παροχή στέγης, ένδυσης, υπόδησης αστέγων.
Στην ουσία πρόκειται για υπηρεσίες κοινωνικών φαρμακείων και ιατρείων, κοινωνικών παντοπωλείων, ξενώνων φιλοξενίας που παρέχονται σε ένα μόνο μέρος των ανασφάλιστων, των ανέργων, των αστέγων. Οι υπηρεσίες αυτές δεν καλύπτουν την ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για στέγαση και σίτιση παρά μόνο σε στοιχειώδες επίπεδο και για προσωρινό διάστημα.
Εφ. «Η Γνώμη»