Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και 25 βουλευτικές τροπολογίες καθώς και η τροπολογία για τους ιεροδιδάσκαλους στις τρεις Μουφτείες της Θράκης, που θα μπορούν να διδάξουν το Κοράνιο σε δημόσια σχολεία στη Θράκη
Με αφορμή τη συγκεκριμένη τροπολογία ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε έκκληση να είναι όλοι προσεκτικοί στα λόγια τους, με αιχμή την σφοδρή αντιπαράθεση που σημειώθηκε και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν ειδικώς από την Χρυσή Αυγή, κατά του βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν.
«Όποιοι μελετούν την ιστορία γνωρίζουν ότι η ανταλλαγή τέτοιων βαρέων φράσεων οδήγησε τη χώρα σε συμφορές. Θα πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στον πατριωτισμό ο οποίος αδιαφιλονίκητα είναι δικαίωμα όλων και στην μισαλλοδοξία και των εθνικισμό. Θα πρέπει επίσης να χειριζόμαστε θέματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος και που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Αιτιολογώντας την εκ μέρους του αποδοχή της βουλευτικής τροπολογίας, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε πως «η επιλογή που προσφέρουμε δεν είναι μια συνολική ρύθμιση. Υπό αυτή την έννοια δέχθηκα την συζήτηση της τροπολογίας αλλά θεωρώ ότι θέματα όπως αυτά που άπτονται του εθνικού συμφέροντος θα πρέπει όλοι να τα αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα κι έναν τρόπο που δεν δημιουργεί προβλήματα».
Σύμφωνα με την τροπολογία που έγινε δεκτή οι ιεροδιδάσκαλοι θα επιλέγονται από μία πενταμελή επιτροπή που θα συγκροτείται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας με τη συμμετοχή:
Του οικείου Μουφτή, έναν υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας, ένα μέλος ΔΕΠ ειδικευμένο στις ισλαμικές σπουδές, έναν έγκριτο μουσουλμάνο θεολόγο που προτείνεται από το υπουργείο και έναν έγκριτο μουσουλμάνο θεολόγο που προτείνεται από τον Μουφτή.
Συνολικά προβλέπεται να διορίζονται έως και 240 ιεροδιδάσκαλοι, 80 στη Μουφτεία Ξάνθης, 120 στη Μουφτεία Κομοτηνής και 40 στη Μουφτεία Διδυμότειχου.
Την τροπολογία υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, η οποία αιτιολόγησε την ψήφο της λέγοντας ότι τη στηρίζει γιατί δεν τη θέλει η Τουρκία.

Από τη δική του πλευρά, αιτιολογώντας τη δική του στάση ο κ. Χατζή Οσμάν επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Μην ακούτε ανθρώπους που σας οδηγούν στο αδιέξοδο. Να μην στηρίξετε αυτή την τροπολογία. Απορώ ποιος θέλει να δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή… ως βουλευτή της μειονότητας δεν ζήτησαν τη γνώμη μου .. Ντρέπομαι γι’ αυτή την τροπολογία. Ούτε πήρατε τη γνώμη μου. Ποιος πήρε αυτές τις αποφάσεις; Θα κάνει τεράστια ζημιά. Θα βοηθηθούν δέκα άτομα και θα έχετε απέναντι όλη τη μειονότητα. Θα είναι βαρύ πλήγμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό… Αν περάσει θα κάνει κακό στην πατρίδα μου την Ελλάδα και την περιοχή μου, τη Θράκη… Εγώ δεν βάζω την υπογραφή μου. Καλώ τα κόμματα να την καταψηφίσουν. Να την αποσύρετε».
nooz.gr