Σε οκτώ νομούς της Βόρειας Ελλάδας δεν υπάρχει ούτε ένας… παιδίατρος του ΕΟΠΥΥ, σε δέκα οφθαλμίατρος, σε έντεκα ωτορινολαρυγγολόγος και σε επτά ουρολόγος. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι νομοί Γρεβενών με έξι μόνο συμβεβλημένους γιατρούς, Καστοριάς με τέσσερις, Ξάνθης με επτά, Ροδόπης με έξι και Φλώρινας με εννιά. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, παρ’ ότι οι 809 συμβεβλημένοι γιατροί (σ.σ. στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι μόλις 409) φαίνονται αρκετοί, ωστόσο, υπάρχουν ειδικότητες, όπως αλλεργιολόγος, χειρούργος παίδων και ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής, στις οποίες υπάρχει μόνο ένας γιατρός για να εξυπηρετήσει ένα εκατομμύριο πολίτες.
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και στην Ήπειρο, με την Άρτα και την Πρέβεζα να μην έχουν παιδίατρο και τη Θεσπρωτία οφθαλμίατρο.
Κατά συνέπεια, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ, μεγάλα στρώματα του πληθυσμού μένουν εντελώς ακάλυπτα από βασικές ιατρικές υπηρεσίες και αναγκαστικά στρέφονται στους ιδιώτες γιατρούς, βάζοντας βαθιά το χέρι στη τσέπη.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών από τον οργανισμό.
Από τους αρχικά 5500 συμβεβλημένους ιατρούς, το μήνα Νοέμβριο κατέθεσαν δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων, προκειμένου να αμειφτούν μόλις 4041 ιατροί, το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 1500. Όπως τόνισε στην EgnatiaPost.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου αιτίες του παραπάνω γεγονότος είναι η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή) και η πολιτική του «δεν πληρώνω», αφού είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ μόνο για το 2012 οφείλει 300 εκ. ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 πάνω από 1 δις.
Βέβαια, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αμφισβητεί τα στοιχεία, εμμένοντας στον αριθμό 5500. «Είναι γνωστό σε όλους ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κύμα αποχώρησης συμβεβλημένων ιατρών, αντιθέτως εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ιατρών, προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρει σε ανακοίνωση της. Παραδέχεται, ωστόσο, πως υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες, γεγονός το οποίο λαμβάνεται υπόψη στον επανασχεδιασμό των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Χωρίς γιατρό
Ο παιδίατρος είναι… μακρινή υπόθεση για τους κατοίκους των νομών Γρεβενών, Ημαθίας, Καβάλας, Ξάνθης, Πέλλας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας. Το ίδιο και ο οφθαλμίατρος για τους νομούς Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Ροδόπης, Σερρών και Χαλκιδικής. Στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κοζάνης, Ξάνθης, Ροδόπης, Φλώρινας και Χαλκιδικής παρακαλάνε να μην χρειαστούν τις υπηρεσίες του ωτορινολαρυγγολόγου, όπως και στα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Ξάνθη, τη Ροδόπη, τη Φλώρινα και τη Χαλκιδική του ουρολόγου.
Βέβαια, και εκεί όπου υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να κλείσει κάποιος ραντεβού για επίσκεψη, αφού συνήθως είναι ένας γιατρός για χιλιάδες ασθενείς (π.χ. ένας παθολόγος στα Γρεβενά, ένας καρδιολόγος στη Χαλκιδική, ένας οφθαλμίατρος στην Καβάλα, ένας παιδίατρος στην Κοζάνη).
http://egnatiapost.gr