Δυστυχώς η περιορισμένη συμμετοχή, μόνο μίας κοινοπραξίας, ήταν η αιτία για την αναβολή του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή για την ίδρυση της ΕΠΑ-Επιχείρηση Αερίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Την παραπάνω απάντηση έδωσε σε ερώτηση του Βουλευτή Κυριάκου Γεροντόπουλου η ΔΕΠΑ-Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, μέσω του ΥΠΕΚΑ-Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην απάντηση επισημαίνεται ότι, η ενθάρρυνση περισσοτέρων υποψηφίων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό θα επιταχύνει το χρόνο επαναπροκήρυξης του. ΔΕΠΑ και ΥΠΕΚΑ είναι υπεύθυνοι για τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Τέλος η απόφαση της επιλογής της διοικητικής και λειτουργικής έδρας της ΕΠΑ, θα ληφθεί μετά την ίδρυση της ΕΠΑ από τη Διοίκηση της νέας εταιρείας με βάση τεχνοοικονομικά, επιχειρηματικά και άλλα κριτήρια.
Η ερώτηση του Κυριάκου Γεροντόπουλου στόχευε στην άσκηση πίεσης προς το Υπουργείο και την ΔΕΠΑ για την επιτάχυνση των διαδικασιών χρήσης του φυσικού αερίου και στη Θράκη και φυσικά στον ορισμό της Αλεξ/πολης ως έδρας της ΕΠΑ της Περιφέρειας.
Ο Βουλευτής θα συνεχίσει να πιέζει με όλες του τις δυνάμεις, τους παραπάνω φορείς, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Αναλυτικά η ερώτηση ήταν :
Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα οδηγήσουν σε απόγνωση πολλές οικογένειες της ακριτικής Ελλάδας.
Ιδιαίτερα ο Νομός Έβρου και κυρίως το βόρειο τμήμα του παρουσιάζουν κάθε χειμώνα από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τα έξοδα για την θέρμανση θα αυξήσουν τα προβλήματα της μέσης, Εβρίτικης οικογένειας.
Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας μπορούν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση πετρελαίου. Η μεγαλύτερη ελπίδα στην περιοχή μας, είναι το φυσικό αέριο το οποίο διέρχεται με αγωγό από την Τουρκία προς της Κομοτηνή.
Η ίδρυση της ΕΠΑ Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη. Γνωρίζουμε ότι εξελίσσεται διεθνής διαγωνισμός για την εισαγωγή, μεταφορά, εμπορία και διανομή φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο του 2012. Οι συνδέσεις με οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα είχαν προχωρήσει έως το 2013 για όσους έχουν ετήσια κατανάλωση μικρότερη των 100 GWH, σύμφωνα με την ΔΕΠΑ.
Επίσης, είχε προωθηθεί το λογικό αίτημα από πλευράς Δήμου Αλεξ/πολης, να ορισθεί ως έδρα της ΕΠΑ ΑΜΘ η Αλεξ/πολη, μιας και αποτελεί κόμβο του αγωγού και βρίσκεται στο μέσο της Περιφέρειας ΑΜΘ (Από Νευροκόπι έως Ορμένιο).