Να μειωθούν οι φόροι ζητάει ο Δερμεντζόπουλος
Ομιλία Βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου για το φορολογικό
«Επιτακτική ανάγκη να υπάρξει:
• Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
• Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
• Εξαίρεση από το Φορολογικό Νομοσχέδιο των αγροτών που έχουν χαμηλό εισόδημα.
• Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.»
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η τοποθέτησή μου στη σημερινή συζήτηση γίνεται με τη σκέψη όλων των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε ήδη λάβει, όλων των δύσκολων στιγμών που έχει περάσει και περνάει ο ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα και με την αγωνία και την ευθύνη να βρεθεί επιτέλους μία πόρτα εξόδου από αυτόν το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης στον οποίο έχουμε εγκλωβιστεί. Ακόμη αυτή η τοποθέτηση γίνεται κάτω από το πρίσμα των πρόσφατων δεδομένων που είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, μετά από τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης και των πρώτων στοιχείων ανάκαμψης της οικονομίας.
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, επώδυνες σε πολλές περιπτώσεις, έχουν τον εξής προσανατολισμό:
• να τηρηθούν οι δεσμεύσεις δημοσιονομικής προσαρμογής,
• να κυριαρχήσουν όροι φορολογικής δικαιοσύνης και
• να προταχθεί η κοινωνική ευθύνη απέναντι στους πολίτες.
Το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, καθώς και για την αναδιοργάνωση του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού με την εφαρμογή ενός νέου, αυστηρότερου πλαισίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Με μια συνοπτική θεώρηση των διατάξεων διαπιστώνουμε ότι με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου:
– Επιχειρείται ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, μετακυλώντας κομμάτι από το βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων προχωρώντας σε διάκριση μεταξύ εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και από επιχειρηματική δραστηριότητα και από κεφάλαια.
– Επιχειρείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την πλήρη ένταξη στο φορολογικό σύστημα ομάδων που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπώς αλλά και με την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όλα τα εισοδήματα.
– Αποδεσμεύεται η κοινωνική από τη φορολογική πολιτική απελευθερώνοντας παράλληλα πόρους για την ενίσχυση πολιτών και οικογενειών με πραγματικές ανάγκες.
Ο περιορισμένος χρόνος που έχω στη διάθεση μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μου επιτρέπει να αναφερθώ διεξοδικά στις λεπτομέρειες και τα αριθμητικά στοιχεία του Νομοσχεδίου – εξ άλλου και έχουν αναλυθεί από τους εισηγητές. Θα αρκεστώ λοιπόν σε κάποιες επισημάνσεις.
• Σε θεσμικό επίπεδο δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο, αλλά με τις ρυθμίσεις πρακτικά προκύπτει ατομικό αφορόγητο όριο που καθορίζεται στις 9.545 που καλύπτει μισθωτούς και αγρότες.
• Καταργείται η άδικη ρύθμιση της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των 3 και 5 χιλιάδων ευρώ για τους ανέργους.
• Με τη ρύθμιση φορολογικού συντελεστή εισοδημάτων από ενοίκια περιορίζεται η φορολογική επιβάρυνση για αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα από αυτά.
• Θεσπίζεται μηνιαίο και ενιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί και πολυτεκνικό επίδομα 500 Ευρώ σε ετήσια βάση για οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 Ευρώ.
• Επίσης υπάρχουν διατάξεις για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της εξυπηρέτησης του κοινού από τις φορολογικές Αρχές και διατάξεις που εντείνουν τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων.
Κύριε Υπουργέ,
Πάντα ήμουν και συνεχίζω να είμαι υπέρ της άποψης ότι η χώρα πρέπει να έχει ένα σταθερό και μακροχρόνιο φορολογικό σύστημα. Οι διαρκείς αλλαγές, τροποποιήσεις και μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας, όχι μόνο δεν βοηθούν στην είσπραξη εσόδων, αλλά και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη δημιουργία ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δημιουργούν την εικόνα ενός αναξιόπιστου κράτους, ανίκανου να διαχειριστεί τους πόρους του.
Φαινόμενα όπως αυτό των τελευταίων δυόμιση ετών, όπου είχαμε εννέα (9) φορολογικές μεταβολές και νόμους, πιστεύει κανείς ότι μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα ;
Όμως παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι και μετά την ψήφιση και του παρόντος Νομοσχεδίου, εάν δεν προβείτε μέχρι το τέλος της συζήτησης του σε κάποιες αλλαγές, πάλι θα χρειαστεί να ξανασυζητάμε σε ένα άλλο φορολογικό νομοσχέδιο θέματα που έχουν να κάνουν με:
• Τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μια επιβεβλημένη αλλαγή που προκύπτει από το ότι η παρούσα κατάσταση όχι μόνο δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα, όχι μόνο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ήδη δοκιμαζόμενη κοινωνία, πράγματα που τα λέγαμε εξ αρχής, τόσο προφορικά, όσο και με ερωτήσεις, αλλά στην πράξη έχει συν τοις άλλοις και τρομακτικές περιβαλλοντολογικές συνέπειες.
• Τη μείωση στο ΦΠΑ στην εστίαση. Που αποδεδειγμένα από τη θέσπιση του 23% μέχρι σήμερα καταρράκωσε όλο τον επαγγελματικό κλάδο.
• Την εξαίρεση από αυτό τον Νόμο των αγροτών που έχουν χαμηλό εισόδημα.
• Την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, τόσο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, όσο και για τη συγκράτηση των επιχειρήσεων στη χώρα μας, που γειτνιάζει με άλλες όπου οι αντίστοιχοι φορολογικοί συντελεστές αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης τους.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών τροφοδοτεί την ανισότητα, την οικονομική αναποτελεσματικότητα και την φοροαποφυγή, καθιστώντας το φορολογικό μας σύστημα άδικο.
Βρίσκομαι σε αυτήν την αίθουσα γιατί πιστεύω σε ένα Κράτος Δικαίου και παλεύω, όσο μου επιτρέπουν οι αρχές και οι δυνάμεις μου, για να επικρατεί στον τόπο μου ισονομία, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.
Με γνώμονα την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες σε αυτήν την Κυβέρνηση και με βασικό οδηγό το δημόσιο συμφέρον, υπερψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο μας από την κρίση και την αναδιοργάνωση του δικαιικού μας συστήματος.