ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το καυτό και επίκαιρο θέμα των καυσίμων θέρμανσης. Μια από τις αρνητικές παρενέργειες της οικονομικής κρίσης και μια από τις αναποτελεσματικές πολιτικές είναι η θεαματική αύξηση του κόστους της θέρμανσης. Αφού η θέρμανση την εποχή του χειμώνα, ιδιαίτερα για τη βόρεια Ελλάδα που διαρκεί έξι μήνες, είναι η πιο ανελαστική δαπάνη κάθε νοικοκυριού μετά τη δαπάνη των τροφίμων.
Το μέτρο της σταδιακής εξίσωσης των ειδικών φόρων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης άνοιξε το χορό των ανατιμήσεων σε όλα τα μέσα θέρμανσης (στερεά, υγρά, αέρια, ηλεκτρικά). Η σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να εξισωθεί η τιμή του με το πετρέλαιο κίνησης, με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου των υγρών καυσίμων και για την αύξηση των κρατικών εσόδων, πυροδότησε ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων, ανατρέποντας τους γνωστούς μέχρι τώρα προγραμματισμούς της θέρμανσης.
Η χιονοστιβάδα των ανατιμήσεων απλώνεται και μεγαλώνει, τη στιγμή που συρρικνώνονται ραγδαία τα οικογενειακά εισοδήματα. Πολλά νοικοκυριά έχουν περιέλθει σε απόγνωση, διότι δεν γνωρίζουν από πού να προφυλαχτούν. Οι καταναλωτές που καταργούν τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης χαρατσώνονται από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, από την αύξηση της τιμής των καυσόξυλων και από την αύξηση τιμολογίων φυσικού αερίου. ΄Οποιο θερμαντικό μέσο κι αν χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές-πολίτες το κόστος είναι ασύμφορο.
Στη μεγάλη τους ανέχεια και απελπισία μερικοί πολίτες καταφεύγουν εναλλακτικά στη χρήση ακατάλληλων στερεών καυσίμων, όπως σανίδες και καδρόνια εμποτισμένα με επικίνδυνα χημικά χρώματα και ουσίες, ακόμη και ελαστικά, με συνέπεια τη δημιουργία επικίνδυνων για την υγεία ρύπων στην ατμόσφαιρα. Αλλά και τα χλωρά και υγρά καυσόξυλα προκαλούν επικίνδυνη αιθαλομίχλη. Μερικοί άλλοι πολίτες καταφεύγουν στην παράνομη ξύλευση-υλοτομία σε άλση και δάση με οικολογικές-περιβαλλοντικές συνέπειες, με ταυτόχρονα αυξημένο τον κίνδυνο πυρκαγιών και πλημμυρών. Τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, ακόμη και κατά δέκα φορές σε σύγκριση με το παρελθόν. Επειδή οι ελάχιστοι δασικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν για τη φύλαξη και προστασία, αυτοστρατεύονται εθελοντές φύλακες αλσών και δασών.
Πέραν αυτών διαπιστώθηκε από πρόσφατες μετρήσεις αύξηση των ρύπων αιωρούμενων σωματιδίων λόγω χρήσης-καύσης ακατάλληλων υλικών σε τζάκια και ξυλόσομπες. Με αυτό τον τρόπο μερικοί πολίτες για να προστατευτούν από το ψύχος θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ιδίων, των οικογενειών τους και των συμπολιτών τους.
Πάντως, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν διαπιστώνεται επίτευξη των στόχων, ούτε στην πάταξη του λαθρεμπορίου των υγρών καυσίμων ούτε στην αύξηση των εσόδων. Εκείνο όμως που πέτυχε αρνητικά είναι αφενός να αδρανοποιηθούν κεντρικές θερμάνσεις πολλών κατοικιών με ταυτόχρονη μείωση των φόρων-εσόδων και αφετέρου παρατηρείται σημαντική στροφή στη χρήση καυσόξυλων με ταυτόχρονη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επίσης παρατηρείται στροφή στη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτροβόρων θερμαντικών σωμάτων, τα οποία λόγω εισαγωγής προκαλούν μεγάλη εκροή συναλλάγματος στο εξωτερικό.
Υπάρχουν όμως και καταστάσεις δραματικές, όπου πολλά νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν καμία απολύτως θερμαντική πηγή και έτσι εκτίθενται στο κρύο και στην απελπισία.
Ας επανεξετάσουν οι ειδήμονες το θέμα της θέρμανσης, ας υπολογίσουν-εκτιμήσουν τα κέρδη και τις ζημιές και αν χρειάζεται να αναθεωρήσουν το μέτρο-φωτιά που καίει και ζεματάει αλλά στο τέλος μας καταψύχει!