Κοπή πίτας από τη Φιλαδέλφια
Φιλαδελφία,
ΓΛΕΝΤΙ – ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
την τελευταία ημέρα του ΔωδεκαΗμέρου των Χριστουγέννων Κυριακή 06/01/2013, με πολύ κέφι και χορό και πολλές πολλές εκπλήξεις.
(με τον αριθμό του εισιτηρίου κλήρωση ΤΟΠΙΚΩΝ αγροτικών προϊόντων, ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ, ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ)
Ώρα προσέλευσης 19.30
Τηλ. κρατήσεων – πληροφορίες Φιλαδελφίας :
6944 243617,
6970 965799
,Μπουάτ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ»
Ορφέως και Δημοκρίτου Γωνία (δίπλα στο καφενείο ΑΣΤΡΑ) Κομοτηνή
Αγορανομικος Υπεύθυνος Νίκος Μεραχτσάκης,
τραγούδι: Στέργιος Τόπης
ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ Στέργιος Τόπης
ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΓΙΑ ΜΟΥΚΑΝΕΣ, Στέργιος Τόπης
ΜΑΝΝΟΥΛΑ ΘΑ ΦΥΓΩ, Στέργιος Τόπης
ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΤΕ – ΔΙΑΔΩΣΤΕ – ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να περιγραφεί με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες
Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Συμπληρωματικό μέρος της Μεσογειακής Διατροφής είναι η τακτική άσκηση (αθλητισμός,γυμναστική ή οποιασδήποτε μορφής κίνηση).
Το 2010, η ΟΥΝΕΣΚΟ συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μαρόκο.