Βουλγαρία και Ρουμανία προσπαθούν να πείσουν την Επιτροπή

Οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θέλουν να πείσουν τα παλαιότερα κράτη μέλη της Ένωσης να άρουν, από το 2012, τους περιορισμούς που ισχύουν για πολίτες από τις δύο χώρες που ζητούν εργασία.

Ο βούλγαρος υπουργός Εργασίας Τότιου Μλαντένοφ και ο Ρουμάνος ομόλογός του, Σεμπάστιαν Λαζαρόγιου, απέστειλαν από κοινού επιστολή στον επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης Λάζλο Άντορ. Στην επιστολή, οι δύο υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει έκθεση για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων από τις χώρες τους, η οποία θα αποτελέσει βάση για τη λήψη αποφάσεων πριν από την προγραμματισμένη επισκόπηση των περιορισμών στο τέλος του έτους.

«Πιστεύουμε σθεναρά ότι μία τέτοια έκθεση θα βοηθήσει τα κράτη μέλη, που ακόμη τηρούν τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας για πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, να λάβουν θετική απόφαση για την άρση των περιορισμών», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι συνθήκες προσχώρησης των νέων κρατών μελών προβλέπουν, ότι τα παλαιά κράτη μέλη δύνανται να περιορίσουν προσωρινά την πρόσβαση στις αγορές εργασίας τους. Η δεύτερη περίοδος των περιορισμών έναντι των Βούλγαρων και Ρουμάνων εργαζομένων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Δέκα κράτη μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να διατηρούν τους περιορισμούς για τους πολίτες των δύο βαλκανικών κρατών, που εντάχθηκαν στην Ένωση το 2007.

Οι περιορισμοί μπορεί να παραταθούν για άλλα δύο χρόνια, έως το 2013, εάν οι χώρες παρουσιάσουν επιχειρηματολογία και αποδείξουν ότι το άνοιγμα της αγοράς εργασίας σε Βούλγαρους και Ρουμάνους εργαζόμενους έχει αρνητικό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο ή στο επίπεδο απασχόλησης ή αποτελεί απειλή για την αγορά εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν, μόνο, να συστήσουν στα κράτη μέλη να ανοίξουν τις αγορές εργασίας για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, αλλά την τελική απόφαση λαμβάνουν οι χώρες. http://www.newsbeast.gr