Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Σουφλί για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Δύο είναι τα κύρια θέματα που θα αναπτυχθούν αύριο το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου από τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γεώργιο Κορμέντζα. Το πρώτο αφορά στην ηλεκτρονική δήλωση για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και το δεύτερο η νέα ΚΑΠ, η νέα Προγραμματική Περίοδος, που σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες.
«Έχει ολοκληρωθεί ως ένα βαθμό το σχέδιο πάνω στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα προχωρήσει εν καιρώ στην ψήφιση της νέας ΚΑΠ. Πιθανόν η εφαρμογή της να ξεκινήσει μέσα στο 2014, γιατί μέχρι στιγμής, όπως ενημερωθήκαμε από τα στελέχη της Ελληνικής Πολιτείας στο Ευρωκοινοβούλιο, εκκρεμούν 8000 αιτήματα και τροπολογίες που κατατέθηκαν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πράγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου.» είπε ο κ. Ούστογλου.
«Το σημαντικό που θα αλλάξει στη νέα ΚΑΠ είναι ότι θα υπάρχει πλέον σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση, κι αυτό επειδή πλέον η Ε.Ε. επιθυμεί να υπάρχει αυτάρκεια προϊόντων.» τόνισε ο κ. Ούστογλου. «Γίνεται ένας αγώνας από όλες τις χώρες για το ποια θα κερδίσει τα περισσότερα χρήματα. Πρέπει να πούμε ότι στην επίσημη ενημέρωση που είχαμε από τους Ευρωβουλευτές μας θα υπάρχει μια απώλεια της τάξης του 4% για την πατρίδα μας. Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό, και φαίνεται ότι θα παραμείνουμε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά στις εισροές των χρημάτων που θα έχουμε από την Ε.Ε. για τον Πρωτογενή μας τομέα.»
Αναφορικά με τις δράσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο ο κ. Ούστογλου είπε «Υπάρχουν στελέχη της Περιφέρειας που συμμετέχουν στις ομάδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ με στόχο να μη χάσει η Περιφέρειά μας ούτε στο ελάχιστο τους πόρους που αντιστοιχούν στον Πρωτογενή τομέα. Ήδη έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με ομάδες παραγωγών και με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση της ΠΑΜΘ για τη νέα ΚΑΠ. Για αυτό το λόγο προχωράμε και στην αυριανή ενημερωτική ημερίδα, όπου οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα στη συζήτηση – ενημέρωση να θέσουν τα ερωτήματά τους, να εκθέσουν τον προβληματισμό τους για τη νέα Προγραμματική Περίοδο ή να αναφέρουν τυχόν προβλήματα που συνάντησαν.
Στόχος μας είναι να γίνουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αντίστοιχες ημερίδες, έτσι ώστε σε όλους τους νομούς να υπάρχει η δυνατότητα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον Πρωτογενή τομέα να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, αλλά να έχουν και πρωτογενή ενημέρωση, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν οι αγρότες μας πού θα κινηθεί η νέα ΚΑΠ ώστε να προετοιμαστούν. Είναι αποδεκτό πλέον από όλους ότι η γνώση με την εμπειρία μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες για τον πρωτογενή μας τομέα.»
Τέλος, ο κ. Ούστογλου τόνισε ότι για τη νέα χρονιά, 2013, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα όσον αφορά στις επιδοτήσεις των αγροτών, των κτηνοτρόφων και γενικότερα του Πρωτογενούς τομέα.